Annons

Stoppa attacken mot lönerna

Högern utnyttjar finanskrisen för att pressa tillbaka lönerna. På EU-nivå görs nu försök att ta kontroll över villkoren på arbetsmarknaden i medlemsländerna, skriver fem socialdemokratiska europaparlamentariker.

Under strecket
Publicerad

Mitt under brinnande eurokris går högern till generalangrepp på den fria lönebildningen i Europa. Krisen utnyttjas till att pressa tillbaka lönerna och begränsa fri- och rättigheterna för arbetsmarknadens parter. Inom EU håller en norm på att etableras som ger aktörer som EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) mandat att överpröva den nationella lönebildningen. I Sverige satte finansminister Borg nyligen press på fackföreningarna att sänka de redan mycket låga lägstalönerna i servicesektorn. Detta är en synnerligen oroväckande utveckling som bara gör krisen värre.

På senare tid har vi sett många illavarslande signaler. I bland annat Irland, Rumänien och Lettland har arbetsmarknadens parter satts ur spel genom extremt brutala villkor i olika räddningspaket. Löntagarna har tvingats betala för storbankernas misslyckanden via dumpade löner. Kravet på sänkta minimilöner i det irländska paketet är bara ett exempel på hur fack och anställda körts över. Bara vänsterregeringen på Island verkar gå en annan väg.

Annons
Annons
Annons