Annons
X
Annons
X

Stopp för vissa sms-biljetter

Från 1 maj blir det olagligt att tillåta betalning av bland annat sms-biljetter via oregistrerade kontantkort.

Då kommer det inte gå att handla SL-biljetter via alla mobiltelefoner.

Den nya betaltjänstlagen innebär att mobiloperatörer som förmedlar betalningar måste följa de regler som ska förhindra penningtvätt. Det innebär att de måste veta vem som utför en betalning, vilket i praktiken betyder att mobiltelefonoperatörer inte får acceptera betalning av tjänster via oregistrerade kontantkort.

Det är inte ett förbud mot oregistrerade kontantkort, de kommer fortfarande att kunna användas för att ringa, sms:a och mms:a med. Men mobiloperatörerna förbjuds att tillåta betalning av till exempel kollektivtrafikbiljetter via sms från oregistrerade kontantkort.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är operatörernas uppgift att se till att så inte sker. De måste veta vilka som ligger bakom alla betalningar. Det kan lösas till exempel genom att man registrerar alla kontantkortskunder eller spärrar betalning via de oregistrerade kunderna, säger Jonatan Holst, presschef på Finansinspektionen (FI).

  Annons
  X

  Mobiloperatörerna har länge haft en diskussion med FI om tolkningen av den nya lagen.

  Men nu har FI kommit fram till att flera av tjänsterna, bland annat sms-biljetter i kollektivtrafiken, inte kommer att undantas de nya reglerna, säger Jonatan Holst till SvD.se.

  Hur operatörerna ska lösa situationen är inte klart. Enligt Irene Krohn på Telia Soneras presstjänst kommer bolaget inte att begära att kontantkortskunder registrerar sig. Exakt hur telekomjätten agerar i övrigt är inte klart.

  Operatören Tre ska informera alla kunder om hur man som kontantkortskund kan registrera sig enligt FI:s önskemål.

  – Om FI sedan begär att vi spärrar tjänster för oregistrerade kunder så är vi ett laglydigt bolag, säger Erik Hörnfeldt, som är pressansvarig på Tre.

  Tele 2:s presschef Annika Kristersson meddelar att bolaget kommer att följa de riktlinjer som säts upp från 1 maj, men att man kommer at fortsäta diskussionerna om vilka tjänster som ska omfattas.

  På Storstockholms lokaltrafik, SL, kommer man att gå ut med information till resenärerna att de som har kontantkort måste registrera dem för att kunna betala via sms.

  Den nya betaltjänstlagen trädde i kraft 1 augusti förra året, men mobiltelefonoperatörerna har omfattats av speciella övergångsregler som gäller fram till sista april i år.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X