X
Annons
X

Stopp för studentdopp

Varje vår tvingas Stockholms stad reparera fontänen vid Sergels torg för mellan 75000 och 100000 kronor till följd av badsugna studenter. I år töms därför fontänen lagom till de första studentflaken intar centrum.

Studenter tar ett svalkande dopp i fontänen vid Sergels torg 2010.
Studenter tar ett svalkande dopp i fontänen vid Sergels torg 2010. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

I år är det drygt 25000 gymnasieelever som tar studenten i Stockholms län. Om ett par veckor kommer gatorna i centrala Stockholm att fyllas av lastbilsflak med glada och tjoande studenter. Favoritgatorna är de mest centrala kring Sergels torg, Hamngatan och Kungsgatan.

Varje år orsakar flaken rejäla trafikproppar i Stockholm och förra året försökte Trafikkontoret förbjuda flak på vissa gator. Men politikerna rev upp beslutet, och i år finns inga restriktioner från Stockholms stads sida. Inte heller polisen hindrar några av festekipagen, så länge de håller sig till säkerhetsföreskrifterna.

–I år väntar vi oss störst problem på Vasagatan, där det sker en del vägarbeten, och Hamngatan, där spårvagnen går, säger Mats Freij på Trafikkontoret.

Annons
X

Många av studenterna brukar också fira med att ta sig ett dopp i fontänen vid Sergels torg, något som varje år brukar medföra en nota på 75000 till 100000 kronor. Det beror på att glaskuporna med lampor på botten av fontänen går sönder. Dessutom har det hänt att folk skadat sig, till exempel fått skärsår, när de hoppat i.

Av någon anledning brukar fontänen hålla efter till exempel sportsegrar och annat som brukar göra folk badsugna, men det massiva trycket vid studenten blir alltså för mycket.

–Därför tänker vi minska på vattennivån i år. Det finns ett antal rör och munstycken i fontänen, och när vi sänker vatten- nivån kommer de att synas. Dels blir det mindre attraktivt att bada, och dels ser man var man kan göra illa sig om man hoppar i, säger Mats Freij.

Studentflak genom centrum är i särklass det mest populära sättet att fira examen på. Och den som vill vara säker på ett flak bör vara ute i god tid. Redan i höstas kom de första bokningarna in till företaget Minstudent.se, en av många arrangörer. I dagsläget finns bara någon enstaka lastbil kvar till de dagar med minst utsläpp från skolor.

Shan Deen, som driver Minstudent.se, bekräftar att nästan alla studentklasser i länet vill åka i City. Men av säkerhetsskäl går han bara med på att köra elever från skolor innanför tullarna, eller som kan köra in till stan via vägar där man högst får köra i 50 kilometer i timmen, inne i stan.

–Vi har en ständig dialog med både polisen och Trafikverket, för att det ska vara så säkert som möjligt. Och det innebär att vi inte kör flak på 70-vägar, säger Shan Deen.

Läs även

Annons
X
Annons
X

Studenter tar ett svalkande dopp i fontänen vid Sergels torg 2010.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X