Annons
X
Annons
X

Höga räntan slopas på skattekontot – spara så här i stället

Räntan på skattekontot sänks till 0 procent. Detta för att minska antalet sparare som använder det som sparkonto. Så här kan du få lika hög ränta utan att använda skattekontot.

Deklarationen 2016
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I förra veckan tog finansminister Magdalena Andersson första steget till att sänka den förmånliga räntan på skattekontot. Detta efter att Skatteverket rapporterat att det finns runt 22 miljarder kronor för mycket på skattekontona, och fattat misstanke om att kontot används som sparkonto.

Räntan på skattekontot är i nuläget 0,5625 procent, och eftersom den är skattefri motsvarar den en inlåningsränta på 0,8 procent.

– Syftet har aldrig varit att skattekontot ska konkurrera med andra sparformer, sa finansminister Magdalena Andersson i en intervju i SvD.

Annons
X

Från och med 1 januari 2017 är räntan på skattekontot noll och staten gör en besparing på 730 miljoner kronor genom att sänka räntan.

Dock går det att få lika bra sparränta som skattekontot ger på annat håll. Så alldeles oavsett skattekontots attraktivitet i ränta så finns alternativ.

– Det är inte svårt att få lite ränta. Det gäller att man jämför lite olika alternativ. Det finns fler jämförelsesajter att använda, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

– Det är enkelt att öppna ett konto, man gör det över nätet med hjälp av sitt Bank-ID. Det räcker med att lägga femton minuter på detta så har man öppnat konto och får lite ränta.

Man ska dock ha koll på att aktörer man öppnar sparkonto hos har insättningsgaranti. Insättningsgarantin gäller för 100 000 euro, (motsvarar 935 000 kronor) per person och sparinstitut. Det innebär att om man har en hel miljon sparpengar så är det klokt att dela upp dem på två ställen.

– Det finns sex olika sparkonton med insättningsgaranti hos oss som ger lika mycket som skattekontot eller mer, säger Christina Söderberg på Compricer och tillägger att den högsta räntan idag ligger på 0,9 procent.

Den räntan ger Bank Norwegian på sitt sparkonto.
Santander bank, Marginalen bank och Hoist spar ger 0,8 procent.

Men det finns andra som ger hyfsat hög ränta. Bolåntagare som har bolån hos SBAB kan få en ränta på 0,80 procent. Medan sparare utan bolån hos den statligt ägda banken kan få en sparränta på 0,65 procent, vilket visserligen inte är lika bra som nuvarande skattekonto, men är högre än storbankernas nollränta.

Ännu bättre ränta kan man få om man binder sparpengarna över en viss tid.

– Binder du på 3 år får du max 1,75 procent, säger Christina Söderberg.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev

Anmäl dig här. kundservice.svd.se
Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X