Annons

Stopp för nytt oljeraffinaderi

Under strecket
Publicerad

Scanraffs planer på ett nytt oljeraffinaderi i Lysekil stoppas av miljööverdomstolen. Miljökonsekvenserna för Gullmarsfjorden, som är ett Natura 2000-område, är för dåligt utredda, anser domstolen. Domen är en seger för Svenska Naturskyddsföreningen.

– Scanraff försökte gå köksvägen till ett tillstånd men det lyckades inte. Domen visar att miljöbalken fungerar, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Scanraff fick klartecken för den nya anläggningen av miljödomstolen i Vänersborg men miljööverdomstolen säger nu alltså nej till planerna, som inkluderar ett nytt oljeraffinaderi till en byggkostnad av tre miljarder kronor.
Domen är viktig på två sätt. Dels kunde en miljöorganisation för första gången sedan miljöbalken tillkom utnyttja sin talerätt, dels ställer domstolen lika höga krav på en utbyggnad som på nystart av en verksamhet.
Odd Loryd, informationschef vid Preem, som äger Scanraff, säger till Ekot att markarbeten som påbörjats nu stoppas. Scanraff måste inkomma med en
ny miljökonsekvensbeskrivning.

Annons
Annons
Annons