Annons
X
Annons
X

Tvärstopp på Karolinska – planerad vård ställs in

SvD AVSLÖJAR Karolinska i Solna och Huddinge ska drastiskt dra ner på alla planerade operationer och behandlingar de närmaste tre-fyra veckorna. Bristen på öppna vårdplatser och flytten till Nya Karolinska ligger bakom.

– Det är så nära ett totalstopp man kan komma. Bara i undantagsfall ska vi operera de svåraste planerade cancerfallen, säger en kirurg.

Krisen i sjukvården
Foto: Tomas Oneborg

Sedan tidigare är det känt att Karolinska tvingas dra ner på sin planerade vård med ungefär 50 procent för att klara av flytten av hjärt- och lungsjukvården och senare även barnsjukvården och kvinnosjukvården till Nya Karolinska.

Men SvD kan nu avslöja interna uppgifter, ett dokument på sjukhusets intranät, som går ut på att nästan all planerad verksamhet på sjukhuset ska stoppas mellan den 14 november och 2 december.

Under den tiden kommer bara undantag att göras för svåra, men planerade canceroperationer som bestäms vid särskilda prioriteringsmöten. Det kallas imperativ kirurgi och med det menas planerad vård som inte kan anstå – aktuellt i synnerhet inom cancersjukvården.

Annons
X

I det dokument som SvD tagit del av står följande:

"Utgångspunkten är alltså att all elektiv (planerad) kirurgi stryks och att man vid prioriteringsmötena går igenom de fall som på grund av medicinsk prioritering ändå ska behandlas under denna period. All planerad icke-cancerkirurgi kan således redan nu börja planeras för att strykas".

– Det blir tvärstopp för allt utom patienter med elakartade hjärntumörer. De med godartade tumörer, hjärnblödningar, diskbråck i nacken och smärtpatienter måste strykas på operationslistorna. Många som har stått på väntelista kommer att få vänta ännu längre när ungefär 80 procent av våra operationer måste skjutas på framtiden, säger en annan kirurg som också vill vara anonym.

Bakgrunden är flytten till NKS och att Karolinska i grunden redan har många vårdplatser stängda på grund av personalbrist.

Men för att frigöra vårdplatser för akut sjuka patienter och för att få tillräckligt med personal inför den så kallade driftsättningen av NKS måste man alltså stoppa nästan all planerad vård.

– Det här kommer inte att fungera. Övningar man haft har visat på katastrofala brister i organisationen och omhändertagandet. Det är konsulter som planerat det här på ritbordet och för att det här prestigesjukhuset till varje pris ska öppna på rätt dag måste man stoppa nästan all annan verksamhet under flera veckor, säger en av kirurgerna på KS.

SvD har sökt den divisionschef som undertecknat informationen om planeringen för tiden fram 2 december.

Men i stället är det Andreas Ringman Uggla som hör av sig. Han är produktionsdirektör på Karolinska och säger att han inte känner till det dokument som skickats ut till alla opererande verksamheter på sjukhuset.

– Nej, det känner jag inte till. Jag har inte sett det och jag har inte varit med om några sådana beslut, säger Andreas Ringman Uggla.

– Men det är riktigt att när vi drar ner vår produktion kommer vi till slut till en punkt där vi inte kan ha någon planerad vård. Vi måste då ha en process där vi likväl klarar de patienter som befinner sig i gränslandet mellan akut och planerad vård.

Ringman Uggla säger också att sjukhusledningen har en tydlig plan för den här perioden i två delar.

– En handlar om att vård flyttas över till andra sjukhus som Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Men dessutom ska vi själva internt dra ner på vår produktion enligt en väldigt specificerad dagsplan där vi ska ner till 50 procent dagarna innan vi flyttar. Vi höjer också beredskapen och inför en ny medicinsk rutin där vi träffas tre gånger om dagen för att följa utvecklingen.

Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X