Dick Harrison:Stopp för hembränt – då kontrade bönder med kaffeförbud

Dick Harrison
”Sultaninna intar kaffe”. Målning av Jean-Baptiste Vanmour (1671–1737).
”Sultaninna intar kaffe”. Målning av Jean-Baptiste Vanmour (1671–1737). Foto: Album/TT

Brist på toapapper lär knappast uppstå i Sverige – men tänk om tillförseln av kaffet sinar? Lyckligtvis kan vi få råd av våra förfäder som lärde sig leva utan den mörka drycken. Vad sägs om ”kaffe” bryggt på maskros, kikärter eller ekollon?

Under strecket
Publicerad
Kafé i Kairo, 1920-tal.

Kafé i Kairo, 1920-tal.

Foto: The Print Collector/TT
Sundbergs konditori vid Järntorget i Gamla stan grundades 1785.

Sundbergs konditori vid Järntorget i Gamla stan grundades 1785.

Foto: Mujo Korach/TT
Kaffesurrogat från 1940-talet. Rich’s kaffesurrogat bestod av en blandning av rostad råg och örten cikoria, även kallad vägvårda, som var ett vanligt inslag i många surrogat.

Kaffesurrogat från 1940-talet. Rich’s kaffesurrogat bestod av en blandning av rostad råg och örten cikoria, även kallad vägvårda, som var ett vanligt inslag i många surrogat.

Foto: Stockholms stadsmuseum
Annons

Samtidigt som oljepriset rasar nedåt rusar kaffepriset i höjden. Hur kom det sig att en så exotisk gröda som kaffe slog igenom och blev en så folklig dryck i Sverige? När skedde det? Och om det, mot all förmodan, skulle bli ont om kaffe i Sverige kanske vi kan lära oss något om surrogaten som infördes under andra världskriget? Vad använde man som ersättning?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons