Annons

Stopp för brödmärkning

Lingongrova och Skogaholmslimpan hör till storsäljarna som inte längre får bära nyckelhålsmärket. Det visar Livsmedelsverkets lista som SvD har tagit del av.

Under strecket
Publicerad

Enligt de nya reglerna ska bland annat sockernivån sänkas från 10 till 5 procent och brödet måste innehålla minst 25 procent fullkorn för att få stämplas med det gröna nyckelhålet.

Som SvD berättade igår innebär det att åtta av tio mjuka bröd i butikerna i dag kommer att förlora hälsomärkningen.

Pågens ”Äntligen”-serie hör till dem som kommer att förlora sin märkning.

Det är ett ljust bröd som enligt Livsmedelsverket tidigare uppfyllde kraven eftersom det innehåller fibrer, men inga fullkorn.

Så här säger Charlotte Hagö, kommunikationschef på Pågen, om de skärpta kraven:

– Det är bra att Livsmedelsverket kommer med nya, fasta regler, men det får konsekvenser för brödföretagen. Det som var nyttigt igår, blir inte nyttigt idag. Det blir en förvirring som uppstår för konsumenten.

De nya reglerna beräknas kunna införas tidigast i vår, parallellt med att de gamla produkterna kommer att fasas ut under ett och ett halvt år.

Linda Johansson, marknads-direktör på Lantmännen färskbröd, tror att det blir svårt för branschen att kunna ställa om och anpassa sig till de nya kraven för nyckelhålsmärkning på så kort tid.

– Det är bara ett fåtal produkter som vi kommer att kunna anpassa utan att förändra smaken alltför mycket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons