Stopp för avknoppning av Stockholmsskolor

Stockholms stad upphör med avknoppning av skolor. Det meddelar skolborgarrådet Lotta Edholm (fp), efter att staden utformat nya riktlinjer för avknoppning. Det osäkra rättsläget ligger bakom beslutet.

Under strecket
Publicerad
LARS PEHRSON/SCANPIX. MONTAGE: SVD.
Foto: LARS PEHRSON/SCANPIX. MONTAGE: SVD.
Annons

I Stockholms stad var det ett tydligt borgerligt vallöfte att möjliggöra för den egna personalen att ta över den kommunala verksamheten och starta eget genom avknoppning. Men nu upphör möjligheten för personal inom grundskola, gymnasiet och särskolan att på det sättet bli egenföretagare. Bakgrunden är att två externa utredningar, en från Sveriges kommuner och landsting, och en från Statskontoret, i våras gjort klart att det inte är rättsligt möjligt med ett direktövertagande av kommunens verksamhet utan anbudsförfarande. Stadens jurister har nu kommit fram konsekvenserna för skolområdet.

– Jag tycker att det är viktigt att Sveriges huvudstad följer den lagstiftning som finns. Debatten om avknoppningar har gjort ett stort intryck på mig, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (fp), som också tycker att motivet för avknoppningar inom skolområdet har minskat genom skolpengsystemet och ett växande utbud av friskolor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons