Stoltenberg på väg bli landsfader

Jens Stoltenberg har som Norges statsminister och som partiledare för Arbeiderpartiet fått den mest krävande uppgiften han haft hittills i sitt liv. Massakern på Utøya drabbade många ung­domar han kände personligen eller visste vem de var genom deras ­föräldrar. Medarbetare på departementen dog i bombexplosionen.

Under strecket
Publicerad
Statsministern och ledaren för Arbeiderpartiet,  Jens Stoltenberg, tröstade anhöriga till dödsoffer vid Sundvolkden Hotel nära Utøya.

Statsministern och ledaren för Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, tröstade anhöriga till dödsoffer vid Sundvolkden Hotel nära Utøya.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Annons

Hittills har han klarat av att visa att han har både kontroll och medkänsla. Han har inte frestats till några överilade spekulationer och han har utstrålat lugn och trygghet i en situation som är skrämmande för hela Norge.

För angreppet mot de 700 ungdomarna på Utøya drabbar brett. Ung­domarna kommer från alla delar av landet och även från andra länder. De blev mjuka mål på en ö som man trodde inte behövde något särskilt skydd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons