Annons

Lyckliga huset 1917 – lyxliv i orörd del av Stockholm

På innergården på Västmannagatan 96 kryllar det av barn på 1920-talet. Olle Kjellner på en trehjuling näst längst till vänster.
På innergården på Västmannagatan 96 kryllar det av barn på 1920-talet. Olle Kjellner på en trehjuling näst längst till vänster. Foto: Privat

”Alla var uppklädda, det dukades med finporslinet och sidenduken togs alltid fram”. Så minns Marie Kjellner besöken hos farmor och farfar som bodde på Västmannagatan 96 ända från att huset – med vattenklosett – stod klart 1917.

Uppdaterad
Publicerad

I början av 1900-talet växer alltfler bostadsrättsföreningar upp i landet. I Danmark och Tyskland finns föreningar som både finansierar och står för byggandet av hus. Dessa blir förebilder för svenska bostadskooperationen. Bland annat bildas Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB) 1916, då bostadsbyggandet är i kris på grund av första världskriget. Den första tomten som köps av SKB är marken som ska bli kvarteret Motorn i Vasastan.

Den här delen av Vasastan är då till större delen obebyggd. Föreningens första ordförande, Harry Sandberg, tar det avgörande steget genom att lösa ut en smed. Även ett stall och några enkla skjul rivs, enligt SKB:s 100-årsbok ”Bostäder, gemenskap och kvalitet”.

Olle Kjellners dotter Marie står på samma plats där fadern fotograferades med kompisarna ungefär 90 år tidigare (bilden ovan).

Foto: Johan Lindberg Bild 1 av 9

Innergård då: Olle Kjellner, längst ner till vänster, på 1920-talet. På innergården är det ständig aktivitet. Centralt i bild i fönstret högst upp står mamma Almida Kjellner.

Foto: Privat Bild 2 av 9

Innergården nu: Olle Kjellners dotter Marie tycker fortfarande att innergården är mycket vacker. Det finns fortfarande en flaggstång här. En buske har dock vuxit upp och skymmer sikten något mot fönstret där Almida stod.

Foto: Johan Lindberg Bild 3 av 9

Almida Kjellner trivdes i lägenheten och bodde likt många av de nyinflyttade 1917 kvar till sin död. Almida och grannarna fortsatte att umgås i alla år. Foto: Privat

Foto: Privat Bild 4 av 9

Almida och Erik Kjellner har dukat fram med finporslinet.

Foto: Privat Bild 5 av 9

Almida och Erik Kjellner flyttar in på Västmannagatan 96 år 1917 och bor där livet ut.

Foto: Privat Bild 6 av 9

Karta: Thomas Molén

Bild 7 av 9

Kvarterets barn samlade vid ett av många fototillfällen på innegården på 1920-talet.

Foto: SKB Bild 8 av 9
Bild 9 av 9
Annons
Annons
Annons
Annons