Annons
X
Annons
X

Stökigt på börsen inför rapportperioden

Utvecklingen i Kina, oljepriset och oron för den amerikanska ekonomin – tre faktorer som tydligt tynger världens börser. Men det finns också ljusglimtar och aktiestrategen Esbjörn Lundevall, SEB, spår en tudelad rapportperiod hos de svenska börsbolagen.

[object Object]
Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De senaste månadernas tydliga börstema har varit den ekonomiska inbromsningen i Kina. Den uppgång som man förväntade sig för ett år sedan i industrikonjunkturen har bytts till nedgång. Framförallt handlar det om att Kina inte längre investerar lika mycket i vare sig infrastruktur eller byggande som tidigare. Det får i sin tur flera effekter, men de kanske tydligaste är att efterfrågan sjunker på råvaror samt de tunga industriprodukter som behövs för produktion, liksom varutransporter.

– Det sker en stor ekonomisk omställning just nu i Kina som delvis drabbar företag med försäljning i landet, men som även direkt påverkar priserna på råvaror och därmed bolag i de sektorerna, konstaterar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Utöver effekterna från den inbromsande kinesiska ekonomin har många andra så kallade tillväxtländer också problem. Brasilien är kanske det tydligaste exemplet på en tidigare lysande exportmarknad för många svenska bolag som förvandlats till en marknad i kris. Överlag slår sjunkande råvarupriser i första ledet hårt mot gruvföretag men även deras leverantörer av verktyg/gruvutrustning, som till exempel Sandvik eller Volvo, med deras anläggningsmaskiner. Till listan kan även läggas förädlingsbolag som stålbolaget SSAB. Men effekterna av råvarufallet är svåra att överblicka.

Annons
X

– De dynamiska effekter som vi ser är också betydande. Tar vi till exempel Hexpol, som är tillverkare av olika gummiblandningar, så är bolaget inte direkt beroende av vare sig försäljning i Kina eller till exempel gruv- eller oljesektorn. Men när tillverkare av gummiblandningar till just de specifika sektorerna tvingas söka nya kunder blir de direkta konkurrenter med Hexpol och pressar lönsamheten, säger Lundevall.

Det som framförallt får investerarna att dra öronen åt sig är att marknaden räknat med ett dåligt fjärde kvartal 2015 med motivering i den inbromsning som syntes under tredje kvartalet. Men utan att ens fjärde kvartalet rapporterats så har marknaden intecknat årets första kvartal som riktigt dåligt på grund av svag statistik över Kinas ekonomi.

Allt är dock inte becksvart. Många små och medelstora bolag går bra på börsen, däribland bolag med försäljning i Norden eller ute i Europa. Samtidigt innebär låga priser på råvaror och olja något positivt för många andra.

– Det är särskilt konsumenter som gynnas av ett sådant prisfall. Lägre bensinpriser är särskilt positivt i USA vilket ger hushållen mer utrymme att konsumera andra varor och tjänster. Ser vi till företag så är Electrolux, SAS och Autoliv företag som gynnas, även om man också måste ta hänsyn till värdering innan man kan uttala sig om de är köpvärda som aktier, säger Lundevall.

USA spelar som alltid nästan också en huvudroll när det gäller börshumöret. Utöver konsumenternas starkare position märks det att amerikanska exportbolag har det tufft på grund av den starkare dollarn. Oljeprisfallet har också satt hela sektorn i mer eller mindre kris, liksom i övriga oljeproducerande länder som Norge.

Annons

Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X