Annons
X
Annons
X

Stödprogram trissar upp bostadpriserna ännu mer

Allt färre Londonbor har råd att köpa bostad i den brittiska huvudstaden. Regeringen vill nu hjälpa med bostadslån. Men enligt experter kommer det kontroversiella ”Help to Buy” bara att trissa upp priserna ännu mer.

Fastighetsmäklaren Hamptons utredning visar att 361 av Londons 625 distrikt fortsätter att vara för dyra för dem som köper sin första bostad, även om de tagit hjälp av Help to Buy.

Fastighetsmäklaren Hamptons utredning visar att 361 av Londons 625 distrikt fortsätter att vara för dyra för dem som köper sin första bostad, även om de tagit hjälp av Help to Buy. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

LONDON – De som kommer att dra nytta av programmet är pensionärer som säljer sina hus och flyttar till Spanien, säger Christian Hilber, professor i ekonomisk geografi på London School of Economics.

Planen var att blåsa nytt liv i den brittiska bostadsmarknaden efter finanskrisen. Efter att Help to Buy lanserades i april 2013 har 130 000 personer runt om i Storbritannien dragit nytta av regeringens hjälplån. Men i London gick det inte lika bra. Fram till september i fjol hade bara närmare 3 500 bostäder i huvudstaden sålts till köpare som utnyttjat Help to Buy. Bostadspriserna i London var helt enkelt redan så höga att lånet på tjugo procent av bostadens värde inte kunde hjälpa.

I sin höstbudget bestämde sig finansminister George Osborne att göra ett nytt försök. Från och med den 1 februari får de som köper i London låna upp till 40 procent av bostadens värde av staten. De första fem åren är räntefria och programmet gäller bara nybyggen.

Annons
X

Experter som Christian Hilber är oroliga över att Help to Buy kommer att få de redan höga priserna att stiga ännu mer.

– Programmet har skapats för att öka efterfrågan. Ett sådant program kan antingen leda till att man bygger mer eller att priserna stiger. På grund av Londons extremt strikta bygglovsregler kommer utbudet inte att öka och priserna kommer att gå upp i stället.

Christian Hilber ställer sig också kritisk till att den brittiska regeringen tar på sig all risk.

– Om det blir en ny finanskris och priserna sjunker, då kommer skattebetalarna att axla ansvaret.

Någon som är mitt uppe i Londons tuffa bostadsmarknad är Rebecca Frise, 30. Hon och hennes man, Marcus Frise, håller som bäst på att försöka köpa sitt första hem. De har en budget på runt 400 000 pund (4,9 miljoner kronor) och har bestämt sig för att köpa i norra London.

– Vi har bara letat i en månad. Vi håller ännu på att lära oss, säger hon och fortsätter:

– Det är säljarens marknad och konkurrensen mellan köpare är galen. Vi går på visningar med 20 andra personer. Det är som en auktion.

De har redan lämnat in ett bud, men andra har bjudit högre. Rebecca Frise tror ändå inte att ett program som Help to Buy kommer att göra saker värre. Hon skulle själv ha använt sig av programmet, men banken sade stopp.

– Så fort vi nämnde det blev de tveksamma. De ville inte att vi skulle använda oss av Help to Buy. Kanske det beror på att programmet inte är lönsamt för dem.

På grund av den tuffa marknaden tror Rebecca Frise att det kan ta över ett år innan hon och hennes man lyckas få nycklarna till det egna hemmet.

Enligt Christian Hilber finns det en cynisk inställning bland ekonomer att Help to Buy främst är till för att göra husägare nöjda, eftersom det får priserna att stiga. De som röstar konservativt är ofta husägare. En annan inställning bland ekonomer är att regeringen helt enkelt inte tänkt igenom programmet tillräckligt noga.

– Vi varnade dem och sade att Help to Buy inte kommer att ge det resultat de utlovat, men de valde att inte lyssna på akademiker.

Johnny Morris, forskningschef på mäklaren Hamptons, är inte lika skeptisk till Help to Buy.

– Det är i slutändan frågan om ett ganska litet antal transaktioner, omkring 1 000 per år. Jag tror att en del av oron är överdriven. I London sålde man i fjol 110 000 bostäder som haft tidigare ägare och 12 000 bostäder som var nybyggda.

Enligt Johnny Morris kan Help to Buy hjälpa ett litet antal personer att köpa sitt första hem och leva ett billigare liv eftersom amorteringarna ofta är lägre än hyran skulle vara för samma bostad i London.

– Det här hjälper främst motiverade köpare som inte får hjälp av föräldrarna. De flesta som köper sin första bostad i London gör det med ekonomiskt stöd av sina föräldrar. Help to Buy är på sätt och vis regeringens sätt att ersätta det stödet.

Men Help to Buy är ingen ”game changer”, anser Johnny Morris. Det regeringen borde fokusera på är att öka utbudet på bostäder.

– Annars kommer de stigande huspriserna att fortsätta stänga ut många från marknaden.

Annons

Fastighetsmäklaren Hamptons utredning visar att 361 av Londons 625 distrikt fortsätter att vara för dyra för dem som köper sin första bostad, även om de tagit hjälp av Help to Buy.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X