Annons

”Stödpaketet är ett gigantiskt experiment”

Finansminister Magdalena Andersson bör vara mer självkritisk när det gäller problemen med stöden till företag, menar artikelförfattaren.
Finansminister Magdalena Andersson bör vara mer självkritisk när det gäller problemen med stöden till företag, menar artikelförfattaren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utlovade stöd till företag är en tilltrasslad röra av förbehåll, restriktioner, straff och administration. Regeringen bör förenkla och även fortsätta med sänkt arbetsgivaravgift, skriver Mattias Andersson, Småföretagarnas Riksförbund.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Semesterperioden börjar närma sig sitt slut och de företagare och anställda som inte tvingats bort från arbetsmarknaden går tillbaka till jobbet för att planera och starta höstens verksamhet. Men precis som i våras kommer coronapandemin ligga som en våt filt över landets näringsliv. Osäkerhet och ovisshet kommer att prägla denna höst likt irriterande och kliande höstblåsor och behovet av tydliga spelregler från regering och myndigheter är av stor betydelse för landets småföretagare. Då går det inte att fortsätta bedriva den kortsiktiga kvartalspolitik som präglat vårens politiska budgetutspel.

Regeringen aviserade under våren stödpaket på 188 miljarder kronor för att rädda jobb och öka företags möjlighet att undvika nedläggningar och konkurs. Dessa stödåtgärder får betraktas som ett gigantiskt experiment med svag empiri och när tidsgränserna för dessa insatser nu passerats och summeras kan det konstateras att de då nödvändiga och snabba insatserna inte gett landets småföretagare det stöd som behövts. För många små företag har stödens utformning varit som att luta sig mot ett duschdraperi.

Annons
Annons
Annons