Stödköp ska hålla uppe aktiekursen

Fem investmentbanker delar på 210 miljoner kronor för att garantera Swedbanks andra nyemission. Det mesta talar för att garantin inte kommer att behöva utnyttjas. En storbank har dessutom åtagit sig att hålla uppe kursen genom stödköp.

Under strecket
Publicerad
Annons

Till skillnad från den första nyemissionen i Swedbank som enbart garanterades av befintliga ägare och Folksam har fem banker lovat att teckna sig för aktier som eventuellt blir över den här gången. Totalt handlar det om aktier för 8,1 miljarder kronor, eller 53,6 procent av emissionen. Mest lovar Merrill Lynch och Credit Suisse att köpa, 3,3 miljarder vardera medan tre andra banker delar på resten. Som ersättning får de 2,6 procent av det garanterade beloppet, eller 210 miljoner kronor, enligt Swedbanks emissionsprospekt.

Andra garanter som lovat att teckna aktier utöver sin ägar- andel – framförallt Alecta, Folksam och ett antal Sparbanker - delar på ytterligare 73,5 miljoner kronor i garantipengar. Med en teckningskurs på 39 kronor (en rabatt på cirka 40 procent jämfört med börskursen) är det osannolikt att garantin kommer att behöva infrias.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons