Annons

Anna Ångström:Stödköp biljetter – initiativ för att rädda fria grupper

Jesse Kovarsky och Matteo Carvone under en repetition av ”Kuckel” på Orionteatern i Stockholm, som nu erbjuder stödköp av biljetter.
Jesse Kovarsky och Matteo Carvone under en repetition av ”Kuckel” på Orionteatern i Stockholm, som nu erbjuder stödköp av biljetter. Foto: Lars Pehrson

En ny variant av crowdfunding föds i coronakrisen: att köpa biljetter till föreställningar som inte kan spelas nu. Det är ett konkret förslag för att stötta det utsatta kulturlivet och framför allt de fria grupperna.

Under strecket
Publicerad

Från en repetition av ”Irakisk Kristus” som hade premiär den 12 mars på Teater Galeasen i Stockholm.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Engagemanget för kultursektorns akuta problem är stort, vilket inte minst syns på sociala medier där olika stödgrupper och forum har bildats. I en av dessa på Facebook, ”Stödgrupp för fria scener”, sprids uppmaningen att köpa biljetter till föreställningar som inte kan spelas nu – men kanske i höst – för att stötta den hårt pressade scenkonstsektorn.

Inställda föreställningar och stängda teatrar gräver snabbt djupa hål i ekonomin. ”Min teater kommer snart att gå under”. Det var den förtvivlade rubriken på Martina Montelius text i Expressen i måndags. Dramatikern och författaren är också teaterdirektör på Brunnsgatan Fyra.

Annons
Annons
Annons