Stödja Gaza ses som stötande

Israelerna har alltid slutit upp bakom sin armé, inte minst i tider av krig och konflikt. Men den här gången är tongångarna hårdare än vanligt. I det nationalistiska klimatet betraktas sympatiyttringar med den andra sidan inte sällan som stötande.

Under strecket
Publicerad
RONEN ZVULUN/REUTERS
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS
Annons

Dagisbarn skickar godis till dem, och skolbarn samlar in strumpor och underkläder. Restauranger ger dem rabatt, mobiltelefonoperatörerna gratis laddare. Studenterna vid landets religiösa skolor har ställt in sina sommarlov för att be för dem. Att stödja soldaterna har i Israel alltid varit det effektivaste sättet att visa sin patriotism i krigstid.

Från broar och viadukter hänger blåvita banderoller med hälsningar till de stridande. Tack för att ni skyddar oss! På skyltarna längs motorvägarna har en del av den vanliga reklamen ersatts av patriotiska slogans. Vi är alla israeler, vi är alla inkallade, annonserar en bank. Israels kraftbolag gör honnör för soldaterna och kramar befolkningen i söder. Ett cigarrettmärke gör detsamma, och ett företag som tillverkar keramik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons