Annons

Stödet för Bolsonaro hotat av Amazonas lågor

Tiden inom militären här präglat Brasiliens president Jair Bolsonaro. Här syns han i samband med ett militärt evenemang förra veckan. Arkivbild.
Tiden inom militären här präglat Brasiliens president Jair Bolsonaro. Här syns han i samband med ett militärt evenemang förra veckan. Arkivbild. Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Samtidigt som han är hårt ansatt på grund av bränderna i Amazonas sviktar stödet för Brasiliens president Jair Bolsonaro. Den kontroversielle ledaren har gjort skäl för smeknamnet "Tropikernas Trump" med sina uppmärksammade uttalanden. Men vem är han och vad driver honom?

Under strecket
Julius Bengtsson / TT
Publicerad

Resan mot presidentmakten hade kunnat få ett lika abrupt som våldsamt slut. I september 2018 befinner sig Jair Bolsonaro i staden Juiz de Fora för ett av många kampanjmöten och på tv-bilder från besöket syns hur en stor folkmassa tar sig fram på stadens gator. Presidentkandidaten lyfts upp i luften av sina anhängare samtidigt som han ger tummen upp.

Men plötsligt förvrids presidentkandidatens ansikte i en grimas. Någon skriker och supportrarna börjar skingra sig. En man har lyckats ta sig fram i folkmassan och stuckit en kniv i magen på Bolsonaro. Han skickas akut till sjukhus där läkare senare konstaterar att han förlorat över två liter blod. Allting talar för att presidentvalets favoritkandidat våldsamt satts ur spel, men Bolsonaro kommer tillbaka och vinner valet.

Annons
Annons
Annons