Stöd för rätten till värdigt slut

Läkaresällskapets nya riktlinjer om att låta döende sövas den sista tiden välkomnas, och kan leda till ett slut på debatten om aktiv dödshjälp. Socialminister Göran Hägglund (KD) tycker att nedsövningsmetoden ska kunna användas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Som SvD igår kunde berätta är både Läkaresällskapets och Läkarförbundet på väg mot en liberalisering i synen på patienternas självbestämmande i sista skedet av livet. Läkarnas vetenskapliga organisation Läkaresällskapet vill i sina nya riktlinjer utvidga möjligheten för svårt sjuka patienter att sövas ned och sova sig in i döden, så kallad palliativ sedering. Samtidigt innebär fackorganisationen Läkarförbundets nya riktlinjer större frihet för läkare att avbryta livsuppehållande behandling.

Barbro Westerholm (FP), ledamot i riksdagens socialutskott och tidigare ordförande för Sveriges pensionärsförbund, välkomnar att det nu finns en samsyn hos de båda organisationerna. Den senaste tidens debatt, inte minst efter det uppmärksammade fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus, har lett till att vårdpersonal blivit rädda för att ge den smärtlindrande vård som patienterna behöver, menar hon.

Annons
Annons
Annons