Stöd för att provfuskare får behålla poäng

Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.

Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.

Under strecket
Anna Lena Wallström/TT
Publicerad
Annons

När det för ett par år sedan avslöjades att det systematiskt fuskats på högskoleprovet, med rätta svar till försäljning, rasslade det till med tillslag, åtal och så småningom fällande domar för dem som organiserat fuskhandeln.

Personer som visat sig ha använt fuskpaketen fick sitt provresultat återkallat. De som hunnit antas till en eftertraktad utbildning miste studieplatsen. Men om den tidigare fuskaren hunnit en bit in på utbildningen och tagit poäng, då bör poängen få behållas, enligt ett utredningsförslag i vintras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons