”Bomarknadens svaga bör få stöd, Kaplan”

Regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan behöver välja en väg som inkluderar alla människor, fattig som rik, skriver författarna.
Regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan behöver välja en väg som inkluderar alla människor, fattig som rik, skriver författarna. Foto: Yvonne Åsell

Det kommande politiska året förväntar vi oss att bostadsminister Mehmet Kaplan tillsammans med regeringen tar ställning för de människor som står utanför eller är svaga på bostadsmarknaden, skriver representanter för ett antal nätverk engagerade inom bostadspolitik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med facit i hand kan vi konstatera att det skifte som genomfördes i början av 90-talet, där staten överlät bostadsbyggandet till marknaden och kommunerna, inte fallit väl ut. Byggandet har de senaste 25 åren legat historiskt lågt, trots stor bostadsbrist. Det drabbar hela samhället, tillväxten och slår hårt mot grupper som unga vuxna, nyanlända, låginkomsttagare, studenter och äldre.

Staten måste kliva in och ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen, det ansvar som står inskrivet i den svenska grundlagen, och det är bråttom! Vi har sett de senaste åren gå förlorade till regelförändringar till fördel för redan etablerade bostadsägare och byggjättar.

Annons
Annons
Annons