Recension

StockholmsutställningenStockholmsutställningen blåser liv i folk från förr

Nya Stockholmsutställningen spänner från år 1527 fram till i dag. På bilden ses affärsmannen Hans Niclas Schwan som under 1700-talet drev sin verksamhet på Skeppsbron 28.
Nya Stockholmsutställningen spänner från år 1527 fram till i dag. På bilden ses affärsmannen Hans Niclas Schwan som under 1700-talet drev sin verksamhet på Skeppsbron 28. Foto: Mattias Ek

Närmare 1 000 kvadratmeter större utställningsyta. Det är resultatet när Stadsmuseet vid Slussen i Stockholm nu åter har öppnat sina portar. Eva Bäckstedt gläds åt den nya permanenta ”Stockholmsutställningen”, men blir samtidigt betänksam av den lättsamma berättartonen.

Under strecket
Publicerad
 Efter drygt fyra års  renovering har Stadsmuseet vid Slussen åter öppnat portarna. Intentionen har varit att skapa en modern och flexibel museiverksamhet.

Efter drygt fyra års renovering har Stadsmuseet vid Slussen åter öppnat portarna. Intentionen har varit att skapa en modern och flexibel museiverksamhet.

Foto: Mattias EK
Annons

I fyra år har stockholmarnas lokalhistoriska högkvarter i Södra stadshuset varit stängt för ombyggnad, och för uppbyggnad av en ny permanent utställning. Nu är det äntligen klart. Stadsmuseet har öppnat igen.

Ett antal kontorsarbetsplatser har flyttats till andra lokaler, vilket har medfört att utställningsytan har ökat med närmare 1 000 kvadratmeter. Och eftersom tidigare övertäckta fönster har öppnats så att de släpper in ljuset kommer också far och son Tessins eleganta 1600-talsarkitektur bättre till sin rätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons