Annons
X
Annons
X

Stockholmsregister över romer

Stockholms stad hade fram till 1996 ett eget register över romer. Registret, som det kommunala organet Zigenarsektionen hade hand om, kodade de registrerade personerna med beteckningar som ”hel Z” och ”halv Z”, skriver
Dagens Nyheter.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Uppgifterna finns i regeringens vitbok om Sveriges behandling av romer. I dag ligger registren i 128 lådor i Stadsarkivets lokaler. I dem finns namnen på många hundra, troligen tusentals romer.

”Zigenarinventeringen” skedde den 10 december 1954, när poliser stegade in i svenska romers hem. Kartläggningen skulle omfatta ”alla zigenare i landet, såväl helzigenare som zigenare av blandras och såväl ambulerande som fast boende”, enligt statliga direktiv. Vitboken beskriver hur Stockholms stads tjänstemän gick hem till romer, registrerade dem och värderade dem. Intelligens, skolprestationer, renlighet och uppförande bedömdes bland annat.

Den sakkunnige värderade bland annat med följande omdömen, enligt DN: ”Hon verkar enfaldig, men snäll”. ”Hon ser fryntlig och hygglig ut, utan att förråda någon större intelligens”. ”Hon är svart som natten”.

Annons
X

Om z-klassificeringarna säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till tidningen att de går direkt tillbaka till rasbiologi och att det är obehagligt att sådana begrepp använts långt in i vår tid.

En ”zigenarinventering” genomfördes den 10 december 1954. Enligt direktiven från Socialstyrelsen skulle polisen ”en viss dag finkamma hela landet på zigenare” för att få fram ett tillförlitligt resultat. Varje individ försågs, enligt vitboken, med ett z-nummer och varje familj med ett z-familjenummer som sedan användes av den statliga och kommunala förvaltningen.

– Jag skäms över Sverige när jag läser det här, säger Erik Ullenhag till DN.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Erik Ullenhag påpekar att myndigheterna kartlagt romer, enbart på grund av deras etnicitet.

  – Romer jag har träffat har ofta gett uttryck för en känsla av att man är följd i varje steg, att man är övervakad. Nu visar det sig att man faktiskt har på fötterna där. Syftet har säkert varit gott i flera fall. Men man måste förstå hur otroligt stigmatiserande det är att få hembesök bara för att man har en viss etnisk tillhörighet, säger Erik Ullenhag.

  Regeringens vitbok presenteras i januari nästa år.

  ”Märkligt att ingen reagerade” svd.se

  SVD.SE/TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X