Annons
X
Annons
X

Stockholmspolitiker vill ha kvar yoga i skolan

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm vill att yogan är kvar i Stockholms skolor. Om Skolinspektionen beslutar att yoga är en form av religionsutövning och vill ta bort den, tänker hon överklaga beslutet.

Laura Northon Edwijn ligger på rygg ovanpå Ninni Lejonstad i positionen barnet. Östermalmsskolans yogaundervisning blev ett fall för Skolinspektionen, som nu beslutat att den inte bryter mot kravet på konfessionslöshet.
Laura Northon Edwijn ligger på rygg ovanpå Ninni Lejonstad i positionen barnet. Östermalmsskolans yogaundervisning blev ett fall för Skolinspektionen, som nu beslutat att den inte bryter mot kravet på konfessionslöshet. Foto: LARS PEHRSON

I dag skrev SvD om att Östermalmsskolan i Stockholm anmälts till Skolinspektionen för att man lärde ut yoga bland eleverna. Det var efter att företrädare för skolan berättat om yogan i ett tv-inslag i våras som skolan anmäldes. Anmälaren ansåg att yoga är konfessionellt, en form av religionsutövande, och därför inte borde få finnas i den svenska skolan som enligt skollagen ska vara icke-konfessionell.

Men skolborgarrådet Lotta Edholm vill ha kvar yogan i skolan.

– Det skulle vara ytterst egendomligt om Skolinspektionen skulle ha synpunkter på detta. Jag tror att yoga, för att de allra, allra flesta som utövar det, saknar helt koppling till religion eller filosofi. Det ses som ett sätt att röra på sig, säger hon.

Annons
X

I stället så anser hon att yoga är ett bra sätt att både få elever att öka koncentrationsförmågan och visa hänsyn till sina kompisar.

– Där man använder sig av yoga i idrott eller för koncentrationsövningar, har det varit väldigt lyckat, säger hon.

Hon skulle själv bli förvånad om Skolinspektionen beslutade att yogan var just konfessionell.

Vad gör du om Skolinspektionen ändå anser det?

– Då får vi i så fall se över möjligheterna att överklaga ett sådant beslut, men där är vi inte än.

Hon betonar dock att det viktigaste är att de som lär ut yoga i skolan är kunniga inom sitt område, och att yoga kanske inte är något som nödvändigtvis ska utövas på alla skolor.

”Överkänslig religionskritik” blog.svd.se
Annons
Annons
X

Laura Northon Edwijn ligger på rygg ovanpå Ninni Lejonstad i positionen barnet. Östermalmsskolans yogaundervisning blev ett fall för Skolinspektionen, som nu beslutat att den inte bryter mot kravet på konfessionslöshet.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 3

Att hålla balansen är inte det lättaste i positionen trädet.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 3

Oscar Jupither, Leonardo Garavini och Sarah Lindberg intar position.

Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X