Annons
X
Annons
X

Stockholmspolisen satsar mot äldrebrott

Stockholmspolisen storsatsar på äldrebrott – länspolismästaren inför en koordinator på länskriminalpolisen och 13 tjänster som enbart ska syssla med brott mot äldre i tre distrikt.

Carin Götblad skulle gärna se att anställda inom äldreomsorgen fick visa upp registerutdrag – allt för att skydda de gamla, menar länspolismästaren.

Äldrebrott blir allt vanligare enligt Stockholmspolisen – därför satsar man nu på flera särskilda utredare i de tre distrikten Söderort, City och Västerort. Varje enhet får en särskild förundersökningsledare samt tre utredare. På länskrim placeras även en koordinator för att samordna insatserna.

– Förr i tiden var äldre personer ingenting man gav sig på. De spärrarna tycks tyvärr vara på väg bort. Det är ruttet, säger länspolismästare Carin Götblad till SvD.se.

Brott mot äldre är ofta svårutredda – kränkningen för den som utsatts är ofta mycket stor, större än för yngre människor, menar Lars-Owe Burlin, förundersökningsledare och chef för Söderortspolisens åldringsbrottsgrupp som skapades för ett drygt år sedan och alltså nu får tillökning. Bakgrunden då var den höga andelen av brott mot äldre i stadsdelen – enligt Söderortspolisens egen statistik stod området för 20 procent av hela länets åldringsbrott under 2008. Att kraftsamla ärenden tycktes vara den enda lösningen och de utökade resurserna är ett välkommet tillskott.

Annons
X

– Vi kan ofta se att samma personer varit aktiva i flera områden och då är det mer effektivt att samordna fallen, säger Lars-Owe Burlin till SvD.se.

Enheten jobbar redan idag med volontärer som kan hjälp den som utsatts med praktiska detaljer – att gå igenom anmälan, se att allt stämmer och komma i kontakt med brottsofferjouren. Även dessa ska utökas i samtliga distrikt, enligt Carin Götblad.

– Det är bra att ha frivilliga som hjälper till eftersom många gamla inte vill vara samhället till last. På det här sättet får vi fler att berätta om vad de har varit med om, säger Lars-Owe Burlin.

En vanlig vecka får åldringsbrottsgruppen i Söderort in ett tiotal anmälningar om brott mot äldre. Brott i hemmet står för drygt hälften av anmälningarna och är absolut vanligast, menar Burlin. I nuläget sitter en man häktad misstänkt för brott i hemmet hos åtminstone fem olika personer i Söderort men även i andra delar av Sverige.

– Han har utgett sig för att vara polis och bett att få komma in och kontrollera smycken och kontanter för att fotografera om det skulle bli inbrott. Samtidigt har en annan person gått runt och länsat lägenheten.

Ofta handlar det om internationella ligor som betar av flera områden med äldre i fokus, enligt polisen.

– De följer efter någon som har varit och tagit ut pengar och lägger koden på minnet för att sedan försvinna med både kontanter och bankomatkort.

Andra mer slipade metoder man noterat de senaste månaderna är personer som utgett sig för att vara från sjukvården och velat komma in och informera om svininfluensan samt påhittade försäljningsargument.

– Man kan se att metoderna blir allt mer avancerade ju mer information vi gått ut med från polisens håll.

Brott på servicehus och i samband med hemtjänst är inte lika vanliga men dyker upp då och då bland anmälningarna. Och det kan finnas sätt att minska riskerna, menar Lars-Owe Burlin.

– Man skulle kunna begära utdrag ur belastningsregistret i samband med anställning. Det är ett bra sätt att skydda de gamla, men det sänder också en signal till de som arbetar i andras hem att man har ett förtroende.

Även Carin Götblad tycker att är en bra idé.

– Ja, förutsatt att det finns lagrum som inom barnomsorgen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X