Annons
X
Annons
X

Stockholmskrog med på världstopplista

Ansedda tidningen Harper's Bazaar har utsett tio restauranger världen över som kvalar in på deras bucket list. En av krogarna ligger i Stockholm och hyllas för "den ultimata skandinaviska upplevelsen".

All mat tillagas utan elektricitet på Ekstedt.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Barack Obama gästade Sukiyabashi Jiro tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe.

Foto: Pete Souza / Polaris Images Bild 2 av 2

Bild 1 av 10

[object Object]
All mat tillagas utan elektricitet på Ekstedt. Foto: Tomas Oneborg

Sukiyabashi Jiro, Tokyo

Barack Obama gästade Sukiyabashi Jiro tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: Pete Souza / Polaris Images

Sukiyabashi Jiro, som har tre Michelinstjärnor, anses av många vara den bästa sushirestaurangen i världen. Det är nästintill omöjligt att få ett bord, och än svårare när du är turist. 20-rättersmenyn har ätits av prominenta gäster som Barack Obama och förra året kvalificerade sig restaurangen på plats 44 på listan "The World's 50 Best Restaurants". Sukiyabashi Jiro drivs av 86-åriga sushimästaren Jiro Ono och för den nyfikne finns "Jiro Dreams of Sushi" på Netflix.

Annons
X
Annons
X

Fantasifullt i både inredning och matväg.

Foto: White Rabbit Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

[object Object]
Fantasifullt i både inredning och matväg. Foto: White Rabbit

White Rabbit, Moskva

**Inredningen har inspirerats **av "Alice i underlandet" och restaurangen på sextonde våningen, med glastak och en 360 graders utsikt över Moskva, bjuder på en svårslagen upplevelse. Fokus ligger på rysk, närproducerad mat kombinerad med lyxiga ingredienser som tryffel och kaviar. De fantasifulla konstellationerna gör att White Rabbit tar sig in på Harper's Bazaar bucket list.
Förra året placerade sig White Rabbit, med kocken Vladimir Mukhin i spetsen, på plats 25 i "The World's 50 Best Restaurants".

Annons
X
Annons
X

Andoni Luiz Aduriz är en innovativ, kreativ kock.

Foto: Hal Beral / Alamy Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

[object Object]
Andoni Luiz Aduriz är en innovativ, kreativ kock. Foto: Hal Beral / Alamy

Mugaritz, San Sebastian

Kocken Andoni Luis Aduriz levererar 24 rätter som bestäms av gästernas önskemål och tillgången på råvaror. Kreativa, innovativa Mugaritz är en av restaurangerna som går i bräschen i den spanska matrevolutionen. Andoni Luis Adruiz var ingen stjärna i skolan ("inte ens satan får icke-godkänt i religion i Spanien, jag fick det") och när han började sin gastronomiska utbildning var det heller ingen succé – tills han mötte Ferran Adrià. Han är mannen bakom El Bulli, tidernas mest framgångsrika restaurang norr om Barcelona, som när den stängde 2011 hade två miljoner på väntlistan för ett bord. Ferran Adrià lärde upp Andoni Luis Adruiz på El Bulli och att äta på Mugaritz i dag är en kulinarisk upplevelse.

Annons
X
Annons
X
Foto: Blaine Harrington III / Alamy Bild 1 av 1

Bild 4 av 10

Foto: Blaine Harrington III / Alamy

Al Mahara Restaurant, Burj Al Arab by Jumeirah Resorts, Dubai

**Vart annars i **världen går man på en undervattensrestaurang om inte i Dubai? Akvariet löper från golv till tak och tusentals tropiska fiskar simmar runt dig medan du avnjuter en skaldjursmåltid. Nivån på skaldjuren är hög – men inte världsklass. Här är det den extravaganta lokalen som gör restaurangen väl värd en lång resa.

Annons
X
Annons
X

L'ami Jean är berömt för sin speciella parisiska atmosfär.

Foto: Karl Blackwell / Rex Features Bild 1 av 1

Bild 5 av 10

[object Object]
L'ami Jean är berömt för sin speciella parisiska atmosfär. Foto: Karl Blackwell / Rex Features

L'ami Jean, Paris

**Paris anses av **många vara världens kulinariska huvudstad. Den klassiskt franska bistron L'ami Jean, med baskiska influenser, står ut lite extra enligt Harper's Bazaar. Maten är fransk med en modern tvist, men det är den speciella parisiska atmosfären som gör stället värt en plats på listan – litet, intimt, ackompanjerat av kockens tillrop från köket till sina medarbetare.

Annons
X
Annons
X

Terummet på Sketch.

Foto: M.Sobreira /Alamy Bild 1 av 1

Bild 6 av 10

[object Object]
Terummet på Sketch. Foto: M.Sobreira /Alamy

Sketch, London

Mitt i hjärtat av London ligger Sketch vars inredning är så inspirerande att den ofta syns i Instagram-flöden. Det finns flera olika rum, som alla har varierande teman. Gallerirummet är en pastellrosa dröm och själva matsalen är en förtrollad skog. Toaletterna är berömda då de är designade som jättestora ägg, under ett färgglatt tak. Maten då? Det är främst för drinkarna, och den coola designen, som gör stället värt ett besök.

Annons
X
Annons
X

Pilgrimsmussla med tryffel på O Ya.

Foto: Instagram/stephwang23 Bild 1 av 1

Bild 7 av 10

[object Object]
Pilgrimsmussla med tryffel på O Ya. Foto: Instagram/stephwang23

O Ya, New York

New York har en mängd imponerande sushirestauranger men enligt Harper's Bazaar är det här en restaurang som kommer att få dig att omvärdera din bild av sushi. O Ya erbjuder en 18,- eller 24-rättersmeny och har nyligen introducerat en a'la carte-meny med spännande, överraskande smaker. Vad sägs om Hamachi med bananpepparmousse?

Annons
X
Annons
X

Eric Ripert är ägare och huvudkock på Le Bernardin.

Foto: Natan Dvir / Polaris Images Bild 1 av 1

Bild 8 av 10

[object Object]
Eric Ripert är ägare och huvudkock på Le Bernardin. Foto: Natan Dvir / Polaris Images

Le Bernardin, New York

**Le Bernardin har **varit en New York-klassiker i flera år. I sin motivering har Harper's Bazaar lyft fram den klassiskt, lyxiga maten som alltid är vackert presenterad. Huvudkocken och tillika ägaren av restaurangen, Eric Ripert, kommer ursprungligen från Frankrike och är berömd för sin franska kokkonst, där skaldjur är en av hans specialiteter. Har du chansen att besöka restaurangen är seafoodpastan med tryffel ett säkert kort liksom pilgrimsmusslorna.

Annons
X
Annons
X

San Cristobal Paladar är med på många topplistor över de bästa restaurangerna i Havanna.

Foto: Facebook Bild 1 av 1

Bild 9 av 10

[object Object]
San Cristobal Paladar är med på många topplistor över de bästa restaurangerna i Havanna. Foto: Facebook

San Cristobal Paladar, Havanna

**Kuba är inte **känd för att vara en kulinarisk destination, men San Cristobal Paladar i Havanna – namngivet efter ägaren – lyckas ta sig in på listan. För många står Kuba högt på önskelistan över platser att besöka och San Cristobal är en klassisk paladar – privatägd restaurang i hemmiljö – som välkomnar med de karaktäristiska pastellfärgerna. Trots att restaurangen öppnades först 2010 är ett besök här som att färdas tillbaka i tiden. Maten är kubansk och husets specialitet är hummer och lamm. För att verkligen få dig att känna dig som hemma bjuder ägaren, som också gärna berättar om ställets historia, på både cigarrer och rom. Ryktet säger att Beyoncé och Jay-Z ska ha besökt restaurangen under sitt besök på Kuba.

Annons
X
Annons
X

Niklas Ekstedt krog Ekstedt i Stockholm kvalar in på listan där flera av världens bästa restauranger återfinns.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Bild 10 av 10

[object Object]
Niklas Ekstedt krog Ekstedt i Stockholm kvalar in på listan där flera av världens bästa restauranger återfinns. Foto: Malin Hoelstad

Ekstedt, Stockholm

"För den ultimata upplevelsen där gammal möter nytt när det kommer till skandinavisk matlagning – Ekstedt har allt". Det är ingen dålig motivering som gör att Niklas Ekstedt flaggskepp kvalar in på listan. Råvarorna tillagas över eldgropen, i vedugnen eller på vedspisen och restaurangen använder ingen elektricitet för tillredning av maten. Fyra- eller sexrättersmenyn styrs av årstiderna och utbudet av råvaror. Niklas Ekstedt är uppvuxen i Jämtland och Skåne, vilket har präglat hans matlagning.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Annons
Annons
X
Annons
X