”Stockholmsfixeringen skadlig för tillväxten”

Det ekonomiska och politiska fokuset på huvudstadsregionen skapar en snedfördelning över landet, skriver Nils Carlsson.
Det ekonomiska och politiska fokuset på huvudstadsregionen skapar en snedfördelning över landet, skriver Nils Carlsson. Foto: TT, Jonas Ljungdahl

För att Sverige ska bli ett föregångsland med stark BNP-tillväxt krävs att Stockholmsfixeringen bryts och att resten av landet får uppmärksamhet. Annars kommer den ekonomiska tillväxten tappa i både takt och uthållighet, skriver Nils Carlsson, vd för Fortnox.

Under strecket
Publicerad
Annons

En femtedel av Sveriges befolkning bor i Stockholmsregionen, som står för en tredjedel av ekonomin. Samtidigt går nära 95 procent av riskkapitalet till Storstockholm. Det ekonomiska och politiska fokuset på regionen skapar en snedfördelning över landet. Konsekvensen blir ohållbar tillväxt i Stockholm och en outtömd tillväxtpotential i andra delar av landet.

Den svenska ekonomin uppvisar många friskhetstecken. Vi rankas som världens tredje mest innovativa land i Global innovation index, sysselsättningsgraden har slagit all-time high, arbetslösheten ligger lågt (kring 6–7 procent), och BNP beräknas i år växa med cirka 3 procent. Det är högkonjunktur och bland utvecklade länder ser det makroekonomiska läget vid en första anblick särskilt gynnsamt ut i Sverige.

Annons
Annons
Annons