Annons
X
Annons
X

Stockholmsbörsen vände upp

Stockholmsbörsen föll i den inledande handeln, men vände upp på morgonen och fortsatte att stiga under dagen. En av vinnarna var Lundin Petroleum, som steg efter lyckade provborrningar i Nordsjön.

Av TT
(uppdaterad)

Vid stängning hade OMXS-index stigit med 0,6 procent till 327,5. Uppgången var i linje med de ledande börserna i Europa.

Under morgonen kom flera olika sorters statistik från SCB. Producentprisindex visade att priserna totalt har sjunkit med 1,1 procent från juni till juli. Hushållens lån steg till 2 715 miljarder kronor i juli, vilket innebär en årlig tillväxttakt på 4,4 procent. Detaljhandelns omsättning ökade i juli med 2,4 procent jämfört med samma månad i fjol, mätt i fasta och kalenderkorrigerade priser.

Nokia klättrade mest av storbolagen med 7,8 procent. Enligt analytiker hänger kurslyftet ihop med att konkurrenten Samsung förlorade en patenttvist med Iphone i USA.

Annons
X

Även Lundin Petroleum gick upp, efter att oljebolaget på morgonen redovisat lyckade provborrningar i norska Nordsjön. Aktien steg med 4,4 procent.

Saabaktien gick upp med 5,1 procent efter beskedet från regeringen om köp av 40-60 Jas Gripen.

På penningmarknaden stärktes kronan något mot både dollarn och euron, och marknadsräntorna steg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X