Krönika

Carolina Neurath:Stockholmsbörsen rena Vilda västern

Carolina Neurath

Aktieägarna på Stockholmsbörsen kan delas in i två slag: de med och de utan insynsinformation. Det är uppenbart att alla inte kan motstå frestelsen att fuska. Förlorare blir vanliga aktieägare och framtida pensionstagare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Plötsligt rusar aktien i oförutsedd hastighet. Den stiger med 10 procent, vidare till 15 och rusar förbi en 20-procentig uppgång inom ett par timmar. Ändå har inga stora kursdrivande nyheter presenterats den här fredagen, den 3:e februari tidigare i år. Alla varningssignaler blinkar rött i Stockholmsbörsens kontrollrum i Frihamnen. Till slut, klockan 16.26, dras det i nödbromsen. Börsen handelsstoppar aktien. Kursrusningen i Cristina Stenbecks favoritbolag, mediekoncernen Metro, framstod som allt annat än naturlig. Först på måndagen nådde den kursdrivande nyheten allmänheten: Kinnevik lägger ett bud på Metro.

Det är ingen vild gissning att någon har gjort sig en smärre förmögenhet på insiderinformation. Bara några dagar tidigare sålde fjärde AP-fonden, som förvaltar över 200 miljarder svenska pensionspengar, aktier i samma bolag och gick miste om värdeökningen - helt ovetande om budet som väntade. Det här illustrerar ett skolboksexempel på hur vanliga pensionssparare blir förlorare, och en trolig insiderhandlare vinnare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons