Nya boenden i Stockholm ska avlasta vården

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) informerar om läget i Stockholms stad
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) informerar om läget i Stockholms stad Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms stad öppnar knappt 200 särskilda vårdplatser för att avlasta sjukvården i regionen. Samtidigt vädjar man om mer skyddsutrustning till den kommunala verksamheten.

– Vi har påtalat länge att kommunerna måste prioriteras, det fortsätter vi med. Vi får för få leveranser, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Läget i Stockholm är allvarligt, understryker Anna König Jerlmyr på en pressträff. Det står i bjärt kontrast till vad finansborgarrådet sa i en DN-intervju den 11 mars då hon ”kände sig trygg med vår beredskap” när det gällde att skydda äldre och utsatta.

– Allt fler insjuknar och avlider. Vi får aldrig glömma att bakom den här statistiken om siffror över avlidna och sjuka så finns det människor, äldre som har barn och barnbarn. Alla våra tankar går till de drabbade och anhöriga.

Stadens organisation ställs på prov, säger hon och tackar alla medarbetare inom kommunen.

Boende på flera av Stockholms äldreboenden har smittats av coronaviruset. Enligt Ekot rör det sig om minst 29 äldreboenden i Stockholm som har personer med bekräftad smitta.

Vädjar till myndighet

Från fackligt håll har det larmats om en kaotisk situation på boendena, och enligt staden är tillgången av skyddsmaterial ansträngd.

Anna König Jerlmyr vädjar nu om mer hjälp från Socialstyrelsen, i myndighetens roll som nationellt inköpsansvarig.

– En kommun så stor som Stockholm måste prioriteras, framför allt eftersom vi ligger före andra kommuner, säger hon.

Annons
Annons

Även äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) understryker betydelsen av skyddsutrustning, men han betonar att han inte har några uppgifter om att det utförts vård av äldre utan utrustning.

– Men trots det råder en jättestor brist, säger han.

Slottner säger att man också önskar att fler ska kunna testas inom den kommunala omsorgen och att regeringens besked i veckan (att en miljard avsätts till testning av coronaviruset) ger hopp om att vårdpersonal ska omfattas av testningen.

Ny vårdmodell

Finansborgarrådet meddelar också att Stockholm stad har fattat beslut om att ta fram en ny vårdmodell. Det handlar om särskilda vårdplatser för dem som inte kan vårdas i hemmet och har ett stort behov av omsorgsinsatser.

Eftersom smittspridningen har tagit längre tid än väntat har man fått längre tid att förbereda sig och kunna öppna platserna, säger Erik Slottner.

– Syftet med platserna är att avlasta sjukhusvården. Nästa vecka öppnar två boenden, säger han.

Det ena boendet ligger i Bromsten och det andra boendet i Farsta, med 100 respektive 79 platser.

Staden kommer även att utöka platser i korttidsvård och hemtjänsten samt ställa lokaler och viss personal till regionens förfogande.

Enligt Region Stockholms senaste rapport har 149 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. 2 224 personer är konstaterat smittade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons