Annons
X
Annons
X

Stockholms rådhus eldhärjades

Stockholms rådhus eldhärjades i natt sedan det börjat brinna på tredje våningen. Skadorna är omfattande men elden är nu släckt.

Branden bröt ut vid tvåtiden och först vid femtiden hade brandmännen den under kontroll.

Branden bröt ut vid tvåtiden och först vid femtiden hade brandmännen den under kontroll. Foto: LÄSARBILD: LÉO KISCHINOWSKY

– Branden är i princip släckt nu. Det är några glödbränder kvar och vi räknar med att lämna platsen om en kvart, säger Roger Sverndal på Stockholms brandförsvar vid 8.20-tiden på torsdagsmorgonen.

Branden i rådhuset blev dramatisk. När brandkåren kom till platsen var elden fullt utvecklad. Fem till to meter höga lågor slog ut genom fönstren och ett vittne som SvD.se har pratat mer berättar att det såg ut som om elden ”exploderade”.

– Det såg illa ut och branden spred sig i vinden, säger räddningstjänstens insatsledare Magnus Wallin till TT under morgonen.

Annons
X

Magnus Wallin bedömer att hela tredje våningen i den vänstra flygeln är totalförstörd.

Branden bröt ut vid tvåtiden. Vid fyratiden var läget kritiskt.

Som mest arbetade över 70 brandmän från åtta stationer med att försöka hindra elden från att nå byggnadens mittentorn. Sammanlagt var personal från 13 stationer inblandade i släckningsarbetet.

En person ringde brandkåren tjugo minuter över två och larmade om att det vällde ut rök från ett fönster på tredje våningen i byggnaden, som ligger på Scheelegatan.

Polisen har spärrat av ett stort område runt rådhuset.

Enligt TT:s reporter vid rådhuset syntes ingen rök välla ut från rådhuset vid femtiden på morgonen. Eldens spår syntes dock tydligt på byggnaden, som är säte för Stockholms tingsrätt och renoveras sedan en tid tillbaka. Delar av taket hade sargats svårt av branden. Fem fönster hade förstörts och nedanför huset låg krossade tegelpannor i drivor.

Svag lukt av rök låg tidigt på morgonen kvar kring rådhuset, samtidigt som de sista rökstrimmorna efter den dramatiska branden alltmer började tunnas ut.

Hör av dig till SvD.se

mailto:webmaster@svd.se

Fakta om Stockholms Rådhus

sv.wikipedia.org

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Branden bröt ut vid tvåtiden och först vid femtiden hade brandmännen den under kontroll.

Foto: LÄSARBILD: LÉO KISCHINOWSKY Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X