Stockholms nior ratar yrkesutbildningarna

Fler elever väljer bort yrkesutbildningar efter regeringens förändringar av gymnasieskolan. Nästan sex av tio platser på yrkesprogrammen i Stockholm kan komma att stå tomma i höst, visar ny statistik som SvD tagit del av. I dag är det sista dagen för länets niondeklassare att göra det slutgiltiga valet till gymnasiet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Det är äkta hår på dockan som frisöreleven Tova Hed klipper i en av övningssalongerna på S:t Eriks gymnasium.  Hon tycker att det är synd att kravet på att läsa in högskolebehörighet tas bort för eleverna som börjar på yrkesprogram i höst. Läraren YvonneBenon (till vänster) håller med. ”Jag har haft massor av elever som bytt inriktning efter gymnasiet och pluggat vidare, exempelvis till lärare”, säger hon.

Det är äkta hår på dockan som frisöreleven Tova Hed klipper i en av övningssalongerna på S:t Eriks gymnasium. Hon tycker att det är synd att kravet på att läsa in högskolebehörighet tas bort för eleverna som börjar på yrkesprogram i höst. Läraren YvonneBenon (till vänster) håller med. ”Jag har haft massor av elever som bytt inriktning efter gymnasiet och pluggat vidare, exempelvis till lärare”, säger hon.

Foto: KARIN GRIP
Annons

För många ungdomar i årskurs nio är det just nu sista chansen att ändra sitt gymnasieval –och skolan som eleverna söker till är annorlunda än dagens.

Vid skolstarten i augusti är det premiär för regeringens nya, omgjorda gymnasieskola. En nyhet är att eleverna på yrkesprogrammen inte, som idag, kommer att vara tvungna att läsa alla kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskolan. Detta verkar ha skrämt bort en del elever. Den preliminära ansökningsstatistiken visar att färre vill gå yrkesprogram i år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons