Annons
X
Annons
X

Stockholms läkare redo för strid om nya arbetstider

Under 2017 ska Stockholmslandstinget schemalägga alla läkare på vardagarna fram till kl 21. Det ska bland annat göra vården effektivare och skapa en bättre arbetsmiljö för all personal.

Men för läkarfacket är det en krigsförklaring.

– Vill de få oss att sluta bjuda på obetald övertid ska man gå vidare med det, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

(uppdaterad)
Krisen i sjukvården
Arkivfoto: Läkarförbundets Johan Styrud, här fotograferad tillsammans med Gunilla Georges från Vårdförbundet, för en artikel som publicerades sommaren 2016.
Arkivfoto: Läkarförbundets Johan Styrud, här fotograferad tillsammans med Gunilla Georges från Vårdförbundet, för en artikel som publicerades sommaren 2016. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Klimatet är mer än vanligt frostigt just nu mellan läkarföreningen och landstinget. De lokala jour- och beredskapsavtalen har ensidigt sagts upp av landstinget, och i den senaste lönerevisionen hamnade Stockholmsläkarna strax under 1,6 procent. 2,2 procent är riktmärket på hela arbetsmarknaden.

Dessutom tänker nu landstinget schemalägga läkarna mellan klockan 07–21 på vardagarna i den planerade slutenvården. Redan nu går en del läkare på schema till klockan 17, men inte på kvällarna.

Enligt kollektivavtalet har läkarna kunnat schemaläggas ända sedan 1970-talet. Men i en jouruppgörelse för alla inom vården fick läkarna ett undantag, den enda yrkesgrupp som har det.

Annons
X

Ilskan är stor på våra massmöten och våren blir orolig. Vårt avtal går ut sista mars och finns det inget nytt har vi ingen fredsplikt,

Men Stockholmslandstinget ska nu gå i bräschen för alla landsting att verkligen genomföra förändringen.

– Avsikten är inte att reta upp läkarna och vi gör det inte för att spara pengar. Vi vill göra det bättre för patienterna och all personal inom vården. Nästa år ska det vara genomfört inom akutsjukvården och all slutenvård, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd i Stockholm.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad är poängen?

  – Det är ett paket med schemaläggning och att vi ser över jour- och beredskapsavtalen med läkarna. Vi måste titta på när under dygnet vi behöver läkarkompetensen som mest. Vi behöver också jobba mer modernt där vårdpersonalen arbetar i team runt patienten. Då kan effektiviteten och arbetsmiljön bli bättre, anser Peter Carpelan och tillägger:

  – Jag blir förvånad när läkarnas företrädare säger att de arbetat på ett visst sätt i hundratals år och att man inte kan ändra på det. Men vi måste ta hänsyn till alla medarbetare, inte minst för de sjuksköterskor som ska arbeta på våra akutsjukhus.

  Johan Styrud förstår inte varför politikerna ”gått ner i skyttevärnen och angriper läkarna på alla fronter just nu”.

  – Bara i bokförd tid jobbar en sjukhusläkare 41–46 timmar i veckan. Sedan är det mycket dold övertid, mellan 5 och 10 timmar i veckan för många. Det kan bli så att vi slutar bjuda på det, säger han.

  – Ilskan är stor på våra massmöten och våren blir orolig. Vårt avtal går ut sista mars och finns det inget nytt har vi ingen fredsplikt, säger Johan Styrud som inte bara är ordförande för Stockholms läkare utan även med i Läkarförbundets förhandlingsdelegation.

  Läkarna har stor frihet att jobba när de vill vilket gör att några kan skaffa sig stora övertidsberg som sedan tas ut sammanhängande, för att jobba privat eller utomlands. 70 procent ska tas ut i ledighet och 30 procent i pengar.

  Läkarförbundet tycker dagens system fungerar bra med en hög produktion på dagtid och där en liten organisation går in och tar ansvar för jour och beredskap under kvällar, nätter och helger.

  – Det ökar chansen för att patienten ska få träffa samma läkare hela tiden vilket är bra för patientsäkerheten. Nu vill man förstöra det.

  Johan Styrud menar att man inte heller kan begära att patienter ska komma in för undersökningar på kvällstid och vill man ha planerade operationer på kvällarna måste även annan personal finnas på plats.

  – Vi vill veta vad schemaläggningen innebär. Hur den påverkar produktiviteten, ekonomin, patientsäkerheten, kontinuitet för patienterna men vi får aldrig något underlag. Man kan inte göra om en hel struktur utan att ha siffror på att det blir bättre. Politikerna gissar bara och vill klämma åt oss.

  Men Peter Carpelan tror att läkarkontinuiteten kan bli bättre för patienterna. Det blir fler erfarna läkare i tjänst över dygnet. Det blir också mindre uttag av kompledigheter under ordinarie arbetstid.

  – Idag har vi olika ersättningsnivåer på alla ställen. Men vi är en koncern och en arbetsgivare, och därför ska vi ha likalydande ersättning oavsett vilket sjukhus man jobbar på, säger han.

  Landstinget ekonomiska problem är nog det verkliga skälet till att ersättningen ska sänkas tror, Johan Styrud.

  – För en narkosläkare på sjukhuset kan det handla om 2 500 kr i månaden. Avtalen har tagits fram under lång tid för att ge en billig och effektiv vård på varje sjukhus.

  Annons
  Annons
  X

  Arkivfoto: Läkarförbundets Johan Styrud, här fotograferad tillsammans med Gunilla Georges från Vårdförbundet, för en artikel som publicerades sommaren 2016.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X