X
Annons
X
Simbassängen i Hägersten målades på initiativ av Saga Berlin. ”Mitt mål var att tona ned moralpaniken kring graffiti, men det blev världens käftsmäll istället.”
Simbassängen i Hägersten målades på initiativ av Saga Berlin. ”Mitt mål var att tona ned moralpaniken kring graffiti, men det blev världens käftsmäll istället.” Foto: Niceguzz och Magnus Hjalmarson Neideman

Grafittikonstnär döms för grov skadegörelse

Långläsning

I över 30 år har Stockholms politiker bråkat om hur graffiti och klotter ska hanteras. Trots att det mesta har provats är staden fortfarande landets överlägset mest nedklottrade.

Folkhemsförorten Farsta är helgdåsig denna sött doftande fredagseftermiddag mellan hägg och syren. I Farstaängens nylummiga parklek härjar barnen. Några åker skejtboard, andra hänger i klätternät medan en gällröstad klunga leker i den torrlagda plaskdammen. Allt medan utarbetade föräldrar gamnackar över sina smartphones.

Några hundra meter bort, vid en nedgången grustennisbana intill den dånande Nynäshamnsvägen, står en vägg. 25 meter lång, mer än två meter hög. Med en halvtimme kvar till invigningen har ett tiotal graffitikonstnärer samlats. Några har tagit sig hit på eget initiativ, andra har bjudits in av Farsta stadsdelsnämnd; det vore ju pinsamt att inviga en tom vägg. Men det har redan visat sig att oron inte var befogad – sedan väggen uppfördes för två veckor sedan har den varit konstant påhälsad.

Simbassängen i Hägersten målades på initiativ av Saga Berlin. ”Mitt mål var att tona ned moralpaniken kring graffiti, men det blev världens käftsmäll istället.”

Foto: Niceguzz och Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 18

Motståndet har varit hårt mot graffitiväggen i Farsta, men nu samlar den barnfamiljer, pensionärer och riktiga graffitiartister.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 18

Kritikerna var rädda för att Farsta skulle bli nedklottrat och nedskräpat.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 18
Bild 4 av 18

Stockholms krig mot graffitin började på allvar 1987. Konstformen ansågs kunna leda unga människor i fördärvet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 18
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 18

Graffitiväggen i Hornstull.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 18

Saga ”Niceguzz” Berlin arbetade tidigare som fritidsledare i Henriksdal och förbjöds då att hålla graffiti-workshops. Det sådde ett frö till det graffitiverk som skulle få oväntat stora konsekvenser för henne.

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 18
Bild 9 av 18

Det finns inte längre någon nolltolerans i Stockholm, men däremot pågår en daglig kamp för att hålla klottret borta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 18
Bild 11 av 18

I september 2016 lät Saga Berlin tre målare spreja botten av en säsongsstängd simbassäng i Stockholmsförorten Hägersten.

Foto: Niceguzz Bild 12 av 18

Saga Berlin blev offer för Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan. Hon fick 150 000 kronor i skadestånd.

Foto: Malin Hoelstad Bild 13 av 18
Bild 14 av 18

Väggen i Farsta är 25 meter lång och mer än två meter hög.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 15 av 18

Boende i Farsta var rädda att det skulle bli livsfarligt för deras barn att ta vägen förbi graffitiväggen, säger Cecilia Rivard, handläggare på Farstas stadsdelsförvaltning. Så har det inte blivit.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 16 av 18
Bild 17 av 18
Bild 18 av 18
Annons
X
Annons
X
Annons
X