Recension

Staden på vattnet (2 volymer)Stockholms historia från Birger till citysanering

Under strecket
Publicerad
Annons

Grundades Stockholm verkligen 1252? Nja. Städer brukar ju inte grundas så där litet hur som helst. I allmänhet sker inte stadsgrundande som när det gäller den brasilianska huvudstaden Brasilia, genom ett politiskt beslut och sedan sätts spadarna i jorden. Städer växer snarare fram organiskt under en lång tillväxtprocess. Att Stockholms ”grundande” förläggs till just 1252 beror på en gammal dateringstradition: i augusti det året utfärdade Birger Jarl två dokument utan speciell anknytning till Stockholm men som dock signerades ”datum Stockholm”. Erikskrönikan, som skrevs ungefär 80 år senare tycks bekräfta historien, även om denna krönika som källa inte är helt pålitlig.

Detta kan vi läsa i en artikel av Göran Dahlbäck i Staden på vattnet som är en hyllning till staden i samband med 750-årsjubileet och presenterad i vacker formgivning och med två band i en elegant kassett. Lars Nilsson är huvudredaktör och har vid sin sida samlat en lång rad historiker med djupa kunskaper om Stockholm.
Man kan ju säga att det är en märklig framgångshistoria - att en nordlig avkrok med ett till synes hopplöst läge skulle bli huvudstad och centrum i ett närmast osannolikt stormaktsvälde. Men Dahlbäck betonar att man hade ett viktigt strategiskt läge när det gällde krigståg österut och dessutom var staden ekonomiskt viktig genom att handeln och exporten från Bergslagen började här.

Annons
Annons
Annons