”Stockholms gröna ytor byggs redan bort”

Flygbild över Vasastaden i Stockholm. Bebyggd mark täcker redan hela 50 procent av Stockholms stads yta, skriver artikelförfattaren i en replik om så kallade gröna kilar.
Flygbild över Vasastaden i Stockholm. Bebyggd mark täcker redan hela 50 procent av Stockholms stads yta, skriver artikelförfattaren i en replik om så kallade gröna kilar. Foto: Bertil Ericson/TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Johan Bobert, som vill bygga på de gröna kilarna (SvD Debatt 20/5), kan vara helt lugn. Hans mål att ”den täta staden om 50 år täcker en tredjedel av Stockholms stads yta” är redan uppnått – med råge! Bebyggd mark täcker redan hela 50 procent av Stockholms stads yta. Vatten, Riddarfjärden till exempel, ska kanske inte räknas med (Bobert vill kanske inte, som faktiskt föreslås då och då, bygga i Riddarfjärden – P-platser eller Badringar, det har varierat). Tar vi bort vattnen är hela 55 procent av landarealen redan bebyggd. Och till hans glädje kan jag meddela att mellan 2010 och 2015 ökade andelen med 1,7 procentenheter. Det går framåt – hälften av det som byggs i Stockholm byggs på grön mark!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons