Annons

Stockholms bästa semla 2015

I en lyckad fastlagsbulle måste alla komponenter - mandelmassa, grädde och bulle - sitta som smäck och dessutom vara balanserade i relation till varandra. Vinnarsemlan kommer från Vetekatten, som därmed får guldmedaljen för tredje året i rad.

Under strecket
Publicerad
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

1 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Så här gick testet till: En panel på åtta personer har blindtestat semlorna. De har bedömt utseende och smak och sen satt ett helhetsbetyg på en sexgradig skala. Sedan har ett snittbetyg räknats ut, som avrundats. Priserna gäller normalstora semlor.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

2 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Fabrique
Nybrogatan 6 *, 08-6618300
Pris: 39 kr.
Betyg: 2
Stenugnsbagerikedjan hamnar i botten i årets test. Grädden beskrivs som gul, och semlan pryds av för mycket florsocker. Inte heller smaken går hem - mandelmassan smakar konstgjord, bullen anses trist och grädden påminner om smör. ”Man kan lika gärna köpa ett paket smör”.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

3 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Magnus Johansson Bageri & konditori
Lugnets Allé 7, 08-7919021
Pris: 38 kr.
Betyg: 3
I Hammarby Sjöstad finns en semla med bra bröd med tydlig kardemummasmak och fluffig grädde. Några testare gillar mandelmassan, medan andra tycker sig känna en besk eller bitter bismak. Bullen är blek och semlan ser svettig och maskingjord ut. ”Ser inte så kul ut”.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

4 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Green Rabbit
Tegnérgatan 17, 08 – 20 46 26
Pris: 30 kr.
Betyg: 3
Stjärnkocken Mathias Dahlgren tillsammans med Martin Berg står bakom rågbrödsbageriet i Vasastan. Deras semla får toppbetyg av några testare, som anser att dess fina smak sticker ut bland de andra testsemlorna. Andra gillar den inte alls, och tycker att den smakar för nyttigt och inte lämnar något intryck.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

5 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Haga Tårtkompani & bageri
Torsgatan 75, 08-193434
Pris: 38 kr.
Betyg: 3
Också denna semla skaffar både beundrare och belackare i testpanelen. ”God bulle, god grädde, god mandelmassa” är en bedömning, medan en annan tycker att bakverket påminner om en ”gammal sötsliskig tårta på en begravning”. Flera efterlyser mer mandelmassa. ”Snygg och välgräddad”.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

6 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Brunkebergs Bageri
Regeringsgatan 86, 08-106225
Pris: 39 kr.
Betyg: 3
Semlan delar panelen i två läger och kammar hem betyg både i toppen och botten på skalan. Vissa tycker att det finns sälta i degen, medan andra kallar semlan ”sötsliskig”. Smaklös, trist och ful tycker vissa. ”God smak på allt” och ”snygg och aptitlig” hörs från andra håll.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

7 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Tössebageriet
Karlavägen 77, 08-6622430
Pris: 39 kr.
Betyg: 3
Anrika Östermalmskondiset Tösse serverar en torr bulle som hade behövt mer kardemumma. Bristen kompenseras dock av bra mandelmassa och grädde, även om den senare ingrediensen är lite snålt tilltagen. Mandelmassan har en lite märklig nyans och bullen ser ut att vara av korvbrödsdeg.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

8 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Albert & Jacks, Drottninggatan 22*
08-6115001
Pris: 42 kr.
Betyg: 3
Några gillar den otraditionella designen på Albert & Jacks ekologiska fastlagsbulle, men andra tycker att det är på tok för mycket grädde som dessutom inte smakar bra. Mandelmassan har bitar i sig, och det uppskattas av många. Men mandelmassan kallas också ”osaftig” och ”fadd”.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

9 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Älvsjö konditori & bageri
Johan Skyttes väg 204, 08-647 18 99
Pris: 35 kr.
Betyg: 4
Bakverket från konditoriet i södra Stockholm smakar bra, men är ganska alldaglig. Brödet upplevs som torrt. En testare beskriver det som en ”middle of the road-semla” som ”går bra om ingen annan finns”. Semlan ser välbalanserad ut, men får kritik för alltför ljus nyans på mandelmassan.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

10 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Lindeberg Bageri och konditori
Orminge Centrum, 08-7150448
Pris: 34 kr.
Betyg: 4
En semla med stora bitar mandel i massan, vilket skapar ett uppskattat tuggmotstånd. Brödet är kryddat med rejält mycket kardemumma, men är för stort i förhållande till övriga beståndsdelar. Grädden balanserar upp smakrik bulle och mandelmassa, men upplevs också lite smaklös.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

11 / 18

Grillska huset
Stortoget 3, 08-684 233 64
Pris: 40 kr.
Betyg: 4
Stockholms stadsmission står för semlan i huset från 1600-talet. Den här fastlagsbullen är den som kammar hem flest sexor hos testpanelen, men den får också ett par tvåor. En del finner fastlagsbullen för söt, medan andra hyllar både massan, grädden och bullen till skyarna.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

12 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Gateau
Klarabergsviadukten 49 *, 08-51979117
Pris: 39 kr.
Betyg: 4
Semlan ser hembakt och gullig men blek ut. Både grädden och mandelmassan charmar flera testare, som dessutom gillar att det inte snålats på den senare ingrediensen. Själva bullen har lite svårare att skaffa vänner och beskrivs som menlös, även om kardemummasmaken hyllas. Någon känner en bitter eftersmak.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

13 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Vetekatten
Kungsgatan 55, 08-208405
Pris: 38 kr.
Betyg: 5
Anrika kondiset Vetekatten tar hem segern för tredje året i rad. En nästan helt enig testpanel ger höga betyg. Många konstaterar att det är en klassisk semla, och både bullen, mandelmassan och grädden hyllas. Dessutom är det en snygg skapelse. ”Vacker molnform, om något platt”, tycker en testare.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

14 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Den populära wrapen från Tössebageriet.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 1

15 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG

Hemlan.

Annons
Annons
Foto: TOMAS ONEBORG.Bild 1 av 1

16 / 18

Foto: TOMAS ONEBORG.

Dinkelsemla från bageri Petrus.

Annons
Annons
Annons
Annons

18 / 18

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons