Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Pressbild
Mat & dryck

Är detta Stockholms bästa dejtkrog?

Viggo Cavling besöker Markus Aujalays nya krog Tegelbacken och hittar nya möjligheter när maten och inredningen inte är allt för lockande.

Jag ska vara ärlig och inleda med att erkänna att jag inte förstår mig på restaurang Tegelbackens inredning. Jag tolkar den ljusrosa baren som ironisk. Samma tolkning får den tjocka, plyschröda mattan vid dörren och de sjukt fula målningarna på väggarna. Jag menar, bara för att någon kan avbilda människor med pensel och mycket färg behöver resultatet inte titta ner på mig när jag ska beställa in en drink. 

Annons
X

Det är något med krogen som jag inte begriper. Kanske är det bara läget? Centralpalatset har varit en del av Stockholms stadsbild sedan 1898. Det är en vacker byggnad bredvid en av stadens kanske absolut fulaste hus: hotell Sheraton. Men problemet är att byggnaden, som i första hand rymmer Miljödepartementet, sedan urminnes tider är omsluten av bilar och bussar i en evig loop runt huset. Att besöka den nyöppnade restaurangen i den före detta japanska krogen Seikoens gamla lokaler är livsfarligt. Människor i bil som tror att de ska missa tåget bryr sig sällan om förvirrade själar som korsar deras körfält. Jag brukar springa eller cykla förbi Centralpalatset på väg till kontoret, men hade aldrig vågat mig över gatan och in i huset om jag inte fått uppdraget att författa denna text. En krog ska vara en plats som du bara slinker förbi och kollar om det är någon bekant på plats. Tegelbacken är den sista krogen i Stockholm du bara går förbi.

Hur funkar maten på hans krog då? Det korta svaret är: helt okej.

Jag vet inte riktigt varför, men jag hade förväntat mig att Tegelbacken var en större krog. Men stämningen i lokalen är närmast intim. Matsalen rymmer knappt 50 stolar, baren är ungefär hälften så stor och en trappa upp finns ett chambre séparée för högst 16 personer. Hade det bott människor i närheten hade detta varit en mysig kvarterskrog, men inom en radie på en kilometer finns bara hotellgäster och kontorsslavar. Närmaste bofasta granne är troligen klockmiljardären Filip Tysander högst upp i Scandic Continental. Möjligheten för Tegelbacken att knyta ett gäng ordinära stamgäster till sig är alltså små. Att då satsa på ironi vad gäller inredningen är … en smula oväntat. 

“Middagen smakar som den ska. Betyget pendlar mellan godkänt och väl godkänt. Servicen är vänlig och kunnig, om än en smula valhänt” tycker Viggo Cavling.
“Middagen smakar som den ska. Betyget pendlar mellan godkänt och väl godkänt. Servicen är vänlig och kunnig, om än en smula valhänt” tycker Viggo Cavling. Foto: Pressbild

Å andra sidan har Tegelbacken en kändiskock att locka gäster med. Ansvarig för koncept och mat är Markus Aujalay. Känd från Sveriges mästerkock och ett gäng andra tv-program. Första gången jag såg honom var i köket hos grannen F12 för mer än 15 år sedan. Nu är det nästan omöjligt att inte se Markus när jag knäpper på TV4. Hur funkar maten på hans krog då? Det korta svaret är: helt okej. Här kommer det långa:  

Tegelbacken kan vara Stockholms bästa incognitokrog. Det är en titel så god som något. 

Köket rekommenderar en prisvärd meny för knappt 600 kronor. Men vi provar också à la carte. Vi börjar med en råbiff på ostron och rödbeta som inte smakar mycket. Men de stekta kammusslorna på nästa tallrik funkar fint. Innekryddan yuzu och sojasmör lyfter rätten. Löjrom och friterad potatis är en något flytande rätt när det kommer till textur. Vacker att se på, men inte riktigt lika god i munnen. Omvänt är förhållandet när det kommer till tortellini med karljohansvamp och tryffel. Gud var god när hen skapade tryffeln, en sorts kockens nåd mitt i vintern när alla andra råvaror tappar smak. Den bakade torsken är varligt hanterad och den grillade lammbogen mår bra tillsammans med mynta och koriander. Vi avrundar med sötat äpple och vaniljglass på den ena tallriken och chokladmousse på den andra. Bägge funkar som de ska. 

Middagen smakar som den ska. Betyget pendlar mellan godkänt och väl godkänt. Servicen är vänlig och kunnig, om än en smula valhänt. Vinerna lyfter maten. Notan slutar strax över 2 000 kronor vilket är helt okej i Stockholms innerstad när vi börjar med en utmärkt fördrink och låter krogen styra våra vinval på glas. 

Tegelbackens största problem är det knepiga läget, tycker Viggo Cavling. Han ställer sig också frågande till krogens inredning.
Tegelbackens största problem är det knepiga läget, tycker Viggo Cavling. Han ställer sig också frågande till krogens inredning. Foto: Pressbild

Problemet med Tegelbacken är att det finns otaliga krogar i city som lockar mer. Vill du ha party är grannen Público att rekommendera. Vill du ha folkligt mys funkar Köttbaren i hörnet av Gamla Brogatan och Vasagatan bra. Söker du en scen att visa upp dig på är Luzette på Centralstationen passande. Men sen kommer jag på att Stockholm är världens singeltätaste stad (43 procent är ensamhushåll enligt SCB). Det vimlar av ensamma själar som söker en partner, och var ska de äta första gången när de chattat klart på Tinder och Happn om inte på Tegelbacken? Före besöket kan de slå vad om huruvida krögaren Markus Aujalay är på plats i köket (det var han inte vid mitt besök). Har de två singlarna inget att prata om kan de alltid skoja om inredningen utan att bli ovänner. På en första dejt är det viktigt att maten inte tar för mycket uppmärksamhet och att inleda och avsluta i baren är naturligt eftersom när du väl är på plats i Centralpalatset vill du inte gå ut igen. Tegelbacken kan vara Stockholms bästa incognitokrog. Det är en titel så god som något. 

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen