Stockholms bästa afternoon tea

Smörrebröd, champagne och te är några exempel på vad Stockholms afternoon tea-höst har att erbjuda.
Smörrebröd, champagne och te är några exempel på vad Stockholms afternoon tea-höst har att erbjuda. Foto: Mathias Nordgren

Rykande varma scones, fyllda tekannor och söta desserter – sätt guldkant på hösten med en afternoon tea.

Under strecket
Publicerad
Annons
Njut av vyn medan den stora menyn rullas in.

Njut av vyn medan den stora menyn rullas in.

1 / 5

Svindlande utsikt: La Tour

Njut av vyn medan den stora menyn rullas in.

Vid slutet av sommaren öppnade Pontus Frithiof sin nya restaurang La Tour högst upp i DN-skrapan. Här erbjuds gäster en helt ny mat- och restaurangupplevelse i Salongen eller i någon av La Tours tre chambre séparéer.

Varje lördag erbjuds en exklusiv afternoon tea, uppdelat i två sittningar, med en storslagen utsikt över Norr och Söder Mälarstrand, Riddarholmen och Gamla Stan. Sitt ner och njut av vyn samtidigt som den stora menyn rullas in.

Menyn inleds med tre olika sorters smörrebröd, där den med handskuren tartar på svensk oxfilé med Oscietracaviar är en höjdpunkt, och avslutas med en varm päronkaka och chokladtryfflar. Till det finns en gedigen temeny, eller champagne för den som hellre önskar det. Vill man inleda besöket extra lyxigt kan man beställa upphämtning vid sitt hem av La Tours egna Rolls-Royce.

Rålambsvägen 17

Annons
Annons
 På Villa Godthem serveras afternoon tea alla dagar i veckan.

På Villa Godthem serveras afternoon tea alla dagar i veckan.

Foto: Mathias Nordgren

2 / 5

Lugnt på Djurgården: Villa Godthem

På Villa Godthem serveras afternoon tea alla dagar i veckan. Foto: Mathias Nordgren

Vad passar bättre efter en härlig höstpromenad på Djurgården än en välsmakande stund inne på vackra Villa Godthem?

Här serveras afternoon tea alla dagar i veckan och telistan innehåller allt från grönt te smaksatt med pepparmintsblad till kraftigt Assam-te och rött rooibos med smak av grädde och jordgubbe.

I matväg serveras smörgåsar med rökt lax, västerbottensost och löjrom. Klassiska scones med tillbehör finns också för den sanne anglofilen. Runda av med en passionsfruktsbavaroise och en amarettokaka. Efter så många godsaker kan det vara skönt att sakta vandra hem längs Strandvägens helgbrus och höra vågorna klucka mot kajen.

Rosendalsvägen 9

Annons
Annons
Välj mellan en engelsk eller fransk afternoon tea på Chaikhana i Gamla stan.

Välj mellan en engelsk eller fransk afternoon tea på Chaikhana i Gamla stan.

Foto: Pressbild

3 / 5

Pärla i Gamla stan: Chaikhana

Välj mellan en engelsk eller fransk afternoon tea på Chaikhana i Gamla stan. Foto: Pressbild

Gamla stan är extra mysigt att vandra runt i under hösten, när asfalten blänker av regndroppar och gatubelysningen kastar ett mystiskt sken över de gamla husfasaderna.

Passa på att smita in på Chaikhana vid Tyska kyrkan, som fått sitt namn från de etablissemang som fanns längs med Sidenvägen förr i tiden, där man vilade, drack te och umgicks. Här, i ett hus från 1600-talet, öppnar sig en värld i mörkt trä smyckad med en uppsjö av teburkar i plåt.

Välj mellan en engelsk eller fransk afternoon tea, där snittar och scones ingår i den förstnämnda och delikatesser som laxpaté och anklevermousse i den sistnämnda. Desserten serveras från en rullande dessertvagn – gemytligt värre. Får man blodad tand erbjuder Chaikhana teprovningar då och då. Håll utkik på hemsidan för aktuella datum.

Svartmangatan 23

Annons
Annons
Med en klassisk vy som fond serveras afternoon tea varje dag året runt.

Med en klassisk vy som fond serveras afternoon tea varje dag året runt.

Foto: Pressbild

4 / 5

Lyxigt alternativ: Cadierbaren, Grand Hôtel

Med en klassisk vy som fond serveras afternoon tea varje dag året runt. Foto: Pressbild

Letar man efter en afternoon tea-upplevelse i en anrik miljö ska man styra stegen mot klassiska Cadierbaren på Grand Hôtel. Här serveras afternoon tea varje dag året runt med en klassisk vy som fond: Stockholms ström och Kungliga slottet.

Sjunk ner i en fåtölj och njut av matiga sandwiches, söta bakverk och scones med lemoncurd, smetana och marmelad. Här finns många teer att välja mellan, men varför inte prova Grand Hôtels egen Finest Tea Blend? Fyra olika afternoon tea-paket erbjuds, där den stora skillnaden är vilken champagne du vill ackompanjera maten med. Det är ett tufft val, men någon måste göra det.

Södra Blasieholmshamnen 8

Annons
Annons
En höjdpunkt hos Tea & Garden är deras egen äppel- och kanelmarmelad.

En höjdpunkt hos Tea & Garden är deras egen äppel- och kanelmarmelad.

Foto: Pressbild

5 / 5

Brittisk elegans: Tea & Garden

En höjdpunkt hos Tea & Garden är deras egen äppel- och kanelmarmelad. Foto: Pressbild

Vill man åt en riktigt brittisk upplevelse ska man boka bord på Tea & Garden i Vasastan. Bara att namnen på de olika afternoon tea-menyerna är hämtade från filmen My Fair Lady – Ascot Delight, Eliza Doolittle och Professor Higgins – säger väl allt?

Här är de klassiska våningsfaten fyllda med hembakade scones, snittar och tårtbitar. Prova gärna Tea & Gardens egen äppel- och kanelmarmelad. En höjdpunkt! Teet serveras ur klassiskt blommiga tekannor och tekoppar – mer brittiskt än så blir det väl inte?

Dalagatan 36

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons