Annons
X
Annons
X

Stockholmarna tidiga med ny musik

Stockholm är näst bäst i Europa på att vara först med ny musik, skriver Aftenposten. Men det är inte London eller Paris som kniper förstaplatsen – utan Oslo.

Det är undersökningen The Geographic flow of music från University College i Dublin som kommit fram till det kanske något överraskande resultatet. Forskarna Conrad Lee och Pádraig Cunningham har analyserat Last.fm-statistik i 200 storstäder de senaste tre åren för att försöka ta reda på vilka som är trendsättande när det gäller ny musik. Last.fm är en nättjänst som användarna kan koppla musikspelare som Spotify, Itunes och Winamp till så att lyssnandet registreras.

Stockholm når en topplacering i Europa och hamnar på andra plats, men har ändå en bra bit kvar till det ännu mer musiktrendiga Oslo.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lee och Cunningham har helt enkelt försökt kartlägga spridningsmönstret för ny musik – var den dyker upp först, vart den sedan sprider sig och därmed vilka som påverkar vilka.

  Annons
  X

  De hade tre teser: att geografisk plats och nationalitet har betydelse för musiklyssnandet, att vissa städer konstant är före andra med ny musik, och att stora städer är bättre än små på att vara först.

  De fick stöd för de två första teserna, men inte den tredje – Oslo har 550 000 invånare men klår ändå mångmiljonstäder som London och Paris. Och i USA var det inte New York eller Los Angeles som vann en topplacering, utan Atlanta. På tredje plats i Europa hittar vi inte Berlin, utan Hamburg.

  Forskarna har inte analyserat varför vissa städer ser ut att påverka andra, vilket de själva framför som en svaghet. Att vissa städer är före andra behöver inte bero på att de är trendsättare, utan kan ha med andra omständigheter att göra, till exempel turnédatum. De poängterar också att Last.fm-lyssnarna troligen inte är representativa för musiklyssnare i allmänhet.

  Det varierar mellan olika genrer vilka som är ledande och vilka som följer efter. Inom indiemusik är det Paris som är först med det senaste, med Oslo som god tvåa. Stockholm återfinns först på tionde plats på indielistan.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X