Annons

”Stockholmarna är de stora vinnarna”

Heike Erkers och Simon Vinge.
Heike Erkers och Simon Vinge. Foto: Lena Dahlström, Theresia Viska

Systemet för utjämning mellan Sveriges kommuner fungerar mycket bra. Och det är resten av Sverige som skickar stora pengar till stockholmarna – inte tvärtom. Det skriver Heike Erkers och Simon Vinge, Akademikerförbundet SSR.

Under strecket
Publicerad

Det är lätt att få intrycket av Stockholmsregion och hela länet skulle vara missgynnade, därför att vi har ett utjämningssystem som försöker jämna ut förutsättningarna mellan alla Sveriges kommuner. Nyligen kom ett förslag att öka omfördelningen något inom systemet till fördel för kommuner med lägst skattekraft. Genast gick både socialdemokrater och moderater i Stockholmsregionen ut i armkrok för att berätta hur många miljarder som resten av landet minsann får. Problemet med deras resonemang är att det är precis tvärtom.

Region Stockholm ger en dryg miljard till systemet och kommer att få bidra med ytterligare 1,6 miljarder i det nya förslaget. Lägger man ihop alla kommuner så är Stockholm i själva verket ett län som går plus på omfördelningssystemet. Men oavsett hur man räknar så är denna del av landet ändå en av de stora vinnarna.

Annons
Annons
Annons