Stockholmare vill helst ha surdegsbröd

Den 13 april är det Surdegsdagen och surdegstrenden är fortfarande stark. En ny undersökning visar att surdeg är den populäraste brödsorten efter fullkornsbröd och knäckebröd.

Under strecket
SvD
Publicerad
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
Annons
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON

Är det något svenskarna saknar i brödhyllan så är det surdegsbröd. I en ny undersökning svarar 27 procent att de gärna skulle se fler surdegsbröd i mataffären och kvinnor önskar i större utsträckning än män att det fanns mer surdeg bland bröden.

Fullkornsbröd är den populäraste brödsorten, tätt följd av knäckebröd och på tredje plats kommer surdegsbrödet. 33 procent av svenskarna väljer helst surdegsbröd och i åldersgruppen 45-65 år föredrar flest surdegsbröd. I Stockholms län är suget efter det syrliga brödet allra störst - där skulle 4 av 10 välja just surdegsbröd om de fick välja fritt.

– Att baka med surdeg är ett exempel på den hantverkstrend som breder ut sig bland allmänheten. Vi vill prova att göra saker själva, till exempel vår egen korv och baka vårt eget bröd. Intressant är att det är unga killar som är lite frontfigurer för surdegsbakning. Det är en ny grupp som inte ägnat sig åt bakning förut. Man skapar sin egen surdeg, bakar tillsammans med sina vänner och provar sig fram med olika mjölksorter. I bröddiskarna har också en hel del nya surdegsbröd dykt upp och fler kommer säkert. Den här trenden är bra för folkhälsan, att surdegsbröd är gott känner många till, men det är också ett bröd som gör att vi får i oss viktiga mineraler och vitaminer, säger Catarina Bennetoft brödexpert och talesperson för Brödinstitutet.

Undersökningen genomfördes av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet under hösten 2012. Totalt intervjuades 1023 personer.

SVD.SE

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons