Annons

Stockholmare isolerar sig i skärgården: ”Overkligt”

Torö utanför Nynäshamn är en av platserna som stockholmare sökt sig till de senaste dagarna.
Torö utanför Nynäshamn är en av platserna som stockholmare sökt sig till de senaste dagarna. Foto: Helena Larsson/TT

Stockholmare flyr till sommarstugor utanför huvudstaden för att hålla sig undan coronaviruset. ”Det är så overkligt allting”, säger 78-årige Håkan Kjellin från stugan i Norrtälje. Torö lanthandel i Nynäshamn vittnar om tre gånger så hög omsättning som normalt.

Under strecket
Publicerad

78-årige Håkan Kjellin är beredd på långvarig isolering.

Foto: Privat

Det nya coronaviruset sprids nu i Sverige och värst drabbat är Stockholm. Det har gjort att ett antal stockholmare sökt sig till sina sommarstugor för att hålla sig undan virusets framfart.

Torö utanför Nynäshamn är en av platserna dit huvudstadsbor sökt sig de senaste dagarna. Arne Funk, som driver Torö lanthandel tillsammans med sin fru Mia, säger att antalet kunder har ökat kraftigt den senaste tiden.

– Det kan man lugnt påstå. Vi har tre gånger så hög omsättning mot vad vi normalt har den här perioden, säger han.

Han säger att det framför allt är äldre personer som sökt sig till Torö. Flera av öns samfällighetsföreningar har startat upp vattenförsörjningen.

– Det är jättemånga kunder som sagt att så fort skolorna stänger ner så flyttar familjen hit, säger Arne Funk.

De sätter igång sommarvattnet i området nästa vecka eller om två veckor, och då kan vi duscha.

Håkan Kjellin är en av dem som lämnat storstaden för sommarstugan, som i hans fall ligger i Grisslehamn, norr om Norrtälje. Han är 78 år och hans fru 80 år, och de tillhör därmed de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten uppmanat att isolera sig från onödiga sociala kontakter den närmsta tiden.

Annons
Annons

78-årige Håkan Kjellin är beredd på långvarig isolering.

Foto: Privat

– Jag tar det mer med ro än vad min hustru gör. Det är så overkligt allting. Det är så mycket som ställs in, säger Håkan Kjellin.

Paret har befunnit sig i stugan i två veckor, och är beredda att stanna där en längre tid.

– Vi är priviligerade som har det här stället. Vi har vintervatten, men de sätter igång sommarvattnet i området nästa vecka eller om två veckor, och då kan vi duscha, säger Håkan Kjellin.

Han och hans fru har handlat mat i en livsmedelsbutik i området. De gick dit precis när butiken öppnade för att undvika smittorisk.

– Vi har ju fiber här uppe i stugan så det går att titta på Netflix, HBO och SVT Play hur mycket man vill. Och så läser vi mycket, så det är inga problem få tiden att gå.

78-årige Håkan Kjellin är beredd på långvarig isolering.
78-årige Håkan Kjellin är beredd på långvarig isolering. Foto: Privat

Ola Linusson är delägare på Ica Nära i Grisslehamn, och säger att kundtrycket är ungefär dubbelt så högt som det brukar vara vid den här tiden på året.

Butiken har börjat planera för hemkörning av mat till oroliga kunder. Som på andra håll är det hård åtgång på framför allt toalettpapper.

– Och jäst och pasta. Det syns att folk hamstrar. De bunkrar upp, säger Ola Linusson.

SvD har också pratat med en man med kronisk lungsjukdom som håller sig isolerad i en väns sommarstuga. Mannen, som vill vara anonym, säger att situationen är jobbig, bland annat eftersom han nu inte kan träffa sin familj.

– Man är rädd och vet inte riktigt vad som ska hända, säger mannen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell uppmanade på en pressträff i måndags äldre personer att hålla sig hemma för att undvika att smittas av coronaviruset.

– Jag hoppas att så många som möjligt i den situationen kan få hjälp från sin omgivning på diverse olika sätt, sa Anders Tegnell till SvD i måndags.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons