Annons
X
Annons
X

Stockholm visar vägen när bopriserna stiger

Bostadsmarknaden i Malmö är fortsatt svajig och under press. I Stockholm och Göteborg visar däremot marssiffrorna från Mäklarstatistik på en fortsatt stabilisering efter prisnedgången i slutet av förra året.

I mars gick priset på bostadsrätter i centrala Stockholm upp med 1 procent, jämfört med månaden innan. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset har därmed landat på 57904 kronor, en nedgång med 2 procent jämfört med mars i fjol.

Bostadsrätter i Stockholms innerstad är den delmarknad där konjunktur- och beteendeförändringar hos bostadsshoppare snabbast brukar ge genomslag i priserna. Därmed är det en värdemätare på den senaste tidens utveckling. De senaste tre månaderna har priset på bostadsrätter i centrala Stockholm stigit med 3 procent.

Generellt har bostadsrätterna repat sig efter svackan i höstas och de senaste tre månaderna är det uppåt på alla de delmarknader som Mäklarstatistik specificerar. I riket som helhet låg bostadsrättspriserna stilla mellan februari och mars men sedan årsskiftet, det vill säga under årets första kvartal, noteras en uppgång med 4 procent. Villapriserna i riket har under perioden januari till och mars stigit med 1 procent.

Annons
X

Med horisonten en månad, förändringar mellan februari och mars i år, är det oförändrade priser eller små uppgångar överlag med ett undantag. Det är rikets tredje stad som utmärker sig på den negativa sidan med en prisnedgång med 2 procent för bostadsrätter i Stormalmö och med 1 procent för villor på samma delmarknad.

Också med en titt i backspegeln, tolv månader tillbaka, är trögheten och attitydförändringen till bostäder markant i Malmö. Villapriset i Stormalmö har gått ned med 8 procent och för bostadsrätter i Stormalmö är det ett tapp med 4 procent. Inte ens de centrala delarna av Malmö står emot. Här är nedgången 5 procent för den senaste tolvmånadersperioden.

I centrala Malmö var det genomsnittliga priset för en bostadsrätt i mars 20 422 kronor per kvadratmeter. Nästan tre gånger så mycket får man således vara beredd på att betala i centrala Stockholm med snittpriset 57 904 kronor. Mittemellan hamnar Göteborg med ett snittpris på 36 254 kronor.

Svensk Mäklarstatistik presenterar varje månad prisstatistik. Detta aktiebolag ägs till lika delar av Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X