Annons
X
Annons
X

Stockholm utan Debaser blir Grönköping

Intresset för livemusik i Stockholm är större än någonsin. Då slår stadens styrande politiker igen konsertlokalerna, senast Debaser Medis. Vårt kulturutbud krymper, skriver Mats Wickman.

Debatten om konsertlokaler i Stockholm
Joel Alme på Debaser Medis i mars 2016.
Joel Alme på Debaser Medis i mars 2016. Foto: Erik Nylander/TT

KULTURDEBATT

Det är den 30 september 2016 – en vanlig fredagkväll i Stockholm. Till Gröna Lund och Stora scenen drar de brittiska popveteranerna Madness en publik på 12 000 personer. Samma kväll håller Wovenhand gothcountry-mässa på ett fullsatt Nalen och King Crimson spelar sin progressiva rockmusik i en lika fullsatt Filadelfiakyrka. På ett trångt Debaser Strand maler Blues Pills och Kadavar sina tunga riff.

Intresset för livemusik i Stockholm är större än någonsin men i stället för att understödja den trenden för stockholmares och besökares bästa, så försämrar dagens styrande politiker förutsättningarna genom att slå igen lokal efter lokal utan att erbjuda ersättningslokaler.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Först stängdes Debaser Slussen och Kolingsborg, där staden ägde fastigheterna, till följd av rivningen av klöverblads-Slussen. I början av förra året stod det också klart att de rödgrönrosa i Stadshuset slänger ut Stockholms ledande rockklubb Debaser Medis ur Medborgarhuset. Sista konserten hölls på nyårsafton. Även Göta Källare – som också fungerat som livescen – stängs nu när Medborgarhuset ska renoveras för dyra pengar i flera år, och kommer liksom Debaser inte att få flytta tillbaka.

  Annons
  X

  Därmed är en Södertradition utplånad. Livemusiken har präglat stråket Slussen- Medborgarplatsen sedan 70-talet och har satt karaktär på området.

  Det går bra att skryta om det svenska musikundret, men att främja den livemusik som möjliggör det undret i Sveriges huvudstad bryr sig ansvariga politiker och tjänstemän uppenbarligen inte om.

  När de rödgrönrosa tog över i Stadshuset efter valvinsten 2014 fanns ett inriktningsbeslut i fastighetsnämnden, tillkommet främst tack vare Liberalerna, om att Debaser skulle få komma tillbaka till Medborgarhuset efter den stora renoveringen. Det beslutet var inte vatten värt. Vänsterstermajoritetens starke man Jan Valeskog (S) hävdade att klubbar för livemusik passade bättre utanför tullarna. Han kanske borde tala med sina kolleger i våra skandinaviska grannhuvudstäder Köpenhamn och Oslo för där har livescenen väldigt mycket i den centrala staden att göra och ses som en viktig del i det utbud som ökar stadens attraktionskraft.

  Debaser skulle, enligt hyreskontraktet, fått en ersättningslokal som det var stadens uppgift att leta rätt på.

  Vad ska då ersätta den verksamhet som fått köerna att ringla långa ut på Medborgarplatsen? Jo, ett bibliotek, trots att ett sådant redan finns i huset bara några meter bort. Men det hävdades gång på gång från stadens sida att biblioteket måste få finnas i den ”mest attraktiva flygeln” nära Götgatan. Resultatet blir en enormt kostsam flyttkarusell där man inte heller tagit hänsyn till att den lokal Debaser använt och rustat upp, planerades och byggdes som ”hörsal” när huset skapades på 30-talet.

  Debaser skulle, enligt hyreskontraktet, fått en ersättningslokal som det var stadens uppgift att leta rätt på. Men någon ny lokal har man inte bemödat sig om att hitta nu när Medborgarhuset stängs. Därmed kommer Stockholms stad att bli ekonomiskt ersättningsskyldig gentemot Debaser. Med andra ord lär vi skattebetalare få betala en rund slant för att staden lägger ner Debaser Medis verksamhet. Finns det någon därute som tycker att det är en bra investering?

  Trots att rock- och popmusiken varit etablerad i decennier är det fortfarande som om stadens styrande ser den som en ytlig ungdomskultur. Plötsligt minns jag en gammal slogan från sent 70-tal: ”Med Oasen mot asen”. Då gällde kampen att hålla Rågsveds medborgarhus Oasen öppet. Här fanns en livlig musikscen med Ebba Grön som fixstjärnor.

  Apropå 70-talet så verkar det vara mot det decenniet de rödgrönrosa styr. Bakom avhysningen av Debaser ligger en föreställning om att i ett kommunalt hus som Medborgarhuset ska en kommunal verksamhet – bibliotek – ha honnörslokalerna. Precis den typen av stelbent resonemang som bidrog till att Socialdemokraterna förlorade riksdagsvalet 1976 efter att ha suttit vid makten i drygt fyra decennier.

  Till sist: Debaser Medis har varit den typ av halvstor lokal, tog in 950 personer, som ofta bjuder på intressanta artister på väg uppåt på karriärstegen. När den enda lokalen av den här storleken nu försvinner, kommer allt färre band att vilja ta omvägen över det nordligt belägna Stockholm. Vårt kulturutbud krymper.

  Är det inte möjligt att ännu ändra planerna för Medborgarhusets ombyggnad, måste staden uppfylla sitt löfte att hitta en ny, jämbördig lokal åt Debaser. Annars framstår vi allt mindre som The Capital of Scandinavia och allt mer som Grönköping.

  Annons
  Annons
  X

  Joel Alme på Debaser Medis i mars 2016.

  Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X