Annons
X
Annons
X

Stockholm tekniknav nummer två i världen

Stockholm är det näst mest produktiva tekniknavet per capita, strax efter Silicon Valley som har 6,3 miljardföretag per miljon invånare, skriver Niklas Zennström.

BRÄNNPUNKT | MILJARDFÖRETAG

Den hastighet som företag runt om i världen når miljardstrecket ökar också.
Niklas Zennström

Min uppfattning har alltid varit att framgångsrika it-entreprenörer kan komma varifrån som helst. Kvaliteterna för att bli en entreprenör, såsom visioner, mod, tekniskt kunnande, förmågan att bygga ett bra team och vilja vinna till varje pris, är liksom för idrottsmän och artister inte begränsade till något enskilt land. Vilket också bekräftas av en ny unik studie som Atomico tagit fram.

**Tidigare sågs **försök att bygga upp en global teknologiverksamhet utanför Silicon Valley som en alltför riskabel insats. Men på senare år har vi kunnat glädjas år en ny uppsättning av tekniknav i världen – London, New York, Peking och naturligtvis Stockholm, för att nämna några – alla inspirerade av föregångsexemplet Silicon Valley. Samtidigt finns det dock fortfarande i dag en uppfattning att den stora majoriteten av framgångsrika teknik- och it-företag kommer från Silicon Valley, men att vi i framtiden kommer se fler företag i världsklass på andra platser i världen – i takt med att dessa nya tekniknav växer och mognar.

Annons
X

Det finns dock ett problem med denna teori; den gäller inte framtiden – den gäller nu.

När allt fler sektorer av vår ekonomi genomgår strukturförändringar på grund av internet och på grund av den snabba tekniska utvecklingen och stora antalet företag som grundas runt om i världen, kan det vara svårt att få en korrekt bild av vad som faktiskt pågår.

**För att skapa **oss en bättre överblick kombinerade vi därför data från flera olika källor med vår egen forskning, för att för första gången skapa en helhetsbild av de teknik- och it-företag som grundats under det senaste decenniet – och som har nått en värdering på över 1 miljard dollar. Värderingen är givetvis inte allt, och det en kan i många fall vara ett ganska trubbigt mätverktyg, men att ha nått milstolpen en miljard dollar brukar uppfattas som en fenomenal succé.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad vi såg när vi tittade på datan förvånade även mig. Majoriteten av de 136 företag som nådde upp till miljardstrecket hade faktiskt skapats utanför Silicon Valley, 61 procent av företagen var grundade i andra städer – varav en fjärdedel i Europa. Silicon Valley är fortfarande den enskilt största spelaren – men långt ifrån den enda. När vi grävde vidare i datan, dök fler mönster upp. Medan Kina är nummer två efter USA med 26 stycken företag så är Sverige nummer tre med hela fem stycken företag på listan (Skype, Klarna, Spotify, King.com och Mojang). I själva verket är Stockholm det näst mest produktiva tekniknavet per capita, strax efter Silicon Valley som har 6,3 miljardföretag per miljon invånare.

  **Den hastighet **som företag runt om i världen når miljardstrecket ökar också. Två tredjedelar av företagen nådde denna milstolpe under senaste 24 månaderna och hela 46 stycken har nått den sedan januari i år. Även om USA, Asien och Europa fortfarande dominerar så är det endast – givet denna snabba tillväxt – en tidsfråga inom vi ser ett betydande antal miljardföretag inom teknikbranschen som uppstår i Latinamerika och Afrika. Vi ser till exempel ett uppsving för Brasiliens teknikbransch: I dag finns det nästan 3 000 start-ups verksamma över hela Brasilien och deras e-handelsmarknad förutspås vara den fjärde största i världen 2016.

  Sverige har givetvis all anledning att känna sig stolt över resultaten, och särskilt de entreprenörer som bidragit till utvecklingen. Personligen är jag oerhört glad och stolt över detta resultat, men det finns också anledning att fundera på hur vi kan dra nytta av vår potential och våra förutsättningar än mer i framtiden. Entreprenören kräver i sitt ekosystem talang, kapital och förebilder för att trivas. Stockholm och Sverige kan vara en fantastik plats även för nästa generations it-entreprenörer att bygga multinationella företag.

  NIKLAS ZENNSTRÖM

  vd och grundare, Atomico

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X