Annons
X
Annons
X

Stockholm redo för prinsessbröllop

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kan vänta sig storstilat firande och stort tryck på Stockholm. Staden ska bjuda på kärleksfest för att hylla paret som gifter sig den 19 juni. Temat blir Love 2010. Men kringevenemangen ska också sätta Stockholm på kartan genom fokus på miljö, kultur och mode – hoppas Stockholms stad.

Foto: CHRISTER LUNDIN. SCANPIX ARKIV

– Vi hyllar gärna kronprinsessan Victoria. Hon är en person värd att hyllas den dag hon får den hon älskar, sade Stockholms finansborgarråd Sten Nordin inför stort pressuppbåd i Prinsens galleri i Stadshuset.

En nytryckt logotype med “Love 2010 Stockholm” presenterar temat.

Ett tiotal spelplatser i och utanför staden planeras inför bröllopet. Stadshuset, Skeppsbron och Kungsträdgården är 3 av de arenor som ska uppmärksamma kärleken mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling före, under och efter vigseln den 19 juni.

Annons
X

– Lite väntat tema men jag tycker det är bra att man har ett helt tema inför bröllopet. Jag var på plats under bröllopen både i Danmark och Norge och tycker att Stockholm sta verkar stå för den mest seriösa satsningen. Man visar att man tar det på allvar, säger Expressens hovreporter Johan T Lindwall till SvD.se.

7 miljoner kronor finansieras av staden. Men Stockholm stad räknar med mångdubbelt belopp från sponsorer. Ett samarbetsavtal med TV4 tecknades igår men har, understryker Sten Nordin, ingenting med tv-rättigheterna till själva vigseln att göra.

Stockholm stad vill också passa på att marknadsföra Stockholm som miljöhuvudstad 2010.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2 000 ackrediterade journalister väntas bevaka bröllopet. Och den ökade tillströmningen till Stockholm kommer att ge detaljhandeln ett tillskott på 100 miljoner, enligt Handelns utredningsinstituts, HUI:s, beräkningar.

  HUI tror också på försäljning av bröllopsrelaterade produkter för sammanlagt 2,5 miljarder kronor.

  De kungliga bröllopen i Danmark och Norge lockade en halv miljard tv-tittare, och intresset för det svenska giftermålet väntas inte bli mindre.

  Firandet ställer stora krav på kommunen för att arrangemangen ska flyta på smidigt. Denna gång planerar man så få avstängningar som möjligt för att öka tillgängligheten och undvika trafikstörningar.

  Vilka artister som kommer uppträda under firandet är ännu oklart.

  – Men jag hade tyckt att det hade varit roligt med Malena Ernman, jag har hört att hon kommer från Ockelbo, så det vore extra roligt. Men jag vet inte om det stämmer, säger Sten Nordin till SvD.se.

  Stockholm stad har också haft kontakt med Ockelbo kommun inför firandet.

  Länk till Stockholm Stads sida om bröllopet stockholmtown.com
  Annons
  Annons
  X
  Foto: CHRISTER LUNDIN. SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X