Annons

”Stockholm rätt miljö för festival”

I dag börjar den stora Östersjöfestivalen i Stockholm, som pågår i dagarna fyra. Evenemanget samlar närmare 1 000 deltagare, då svenska, finska och nordtyska radions symfoniorkestrar, flera körer och solister samt en hel ensemble från Mariinskijteatern i S:t Petersburg kommer till stan. ”Stockholm behöver en klassisk musikfestival”, säger Esa-Pekka Salonen, en av de tre initiativtagarna.

Under strecket
Publicerad

Med rytm och energi dirigerar Jukka Iisakkila Stravinskijs Petrusjka under en Master Class i Berwaldhallen, där dirigentelever från hela Östersjöområdet får intensivträning av Esa-Pekka Salonen. Iisakkila kommer från Finland och är från början slagverkare. Nu studerar han i diplomklassen på Musikhögskolan i Stockholm. I kväll är det dags för dirigentelevernas slutkonsert.

Det började med ett glas vodka. Hur skulle annars idén till en Östersjöfestival födas? Det var en svensk och en rysk och en finsk som åt middag i S:t Petersburg i juni 1999. Michael Tydén, Esa-Pekka Salonen och Valerij Gergiev började spåna. En musikfestival i Stockholm skulle det bli.
– Vi hade lite andra idéer också, till exempel en finlandsfärja, där orkestrarna skulle spela sig fram över Östersjön, men så småningom började det hela utkristallisera sig när vi träffades igen alla tre i Baden-Baden på en festival i augusti 2001.

Annons
Annons
Annons