Annons

Stockholm planerar för massvaccinering

Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm, är angelägen om att en regional strategi för vaccinering mot covid-19 tas fram.
Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm, är angelägen om att en regional strategi för vaccinering mot covid-19 tas fram. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Region Stockholm ska ta fram en strategi för massvaccinering av covid-19.

– Jag tycker att vi ska gå före och förbereda oss, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Trots att inget vaccin är på plats får Regions Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning uppdrag att utreda hur en storskalig vaccinering bäst ska gå till.

– Det är rätt prioritering och vi ger en god framförhållning. Förberedelse är A och O i den här pandemin, säger Ella Bohlin.

Utredningen ska vara klar efter sommaren och ska också svara på var ansvaret bör ligga för att organisera en stor vaccinering. Regionrådet hoppas att regionerna inte kommer att tävla om att bli först i kön för ett kommande vaccin.

– Jag hoppas inte det eftersom jag tror på jämlik vård över hela landet. Utan att föregripa utredningen tror jag därför att någon form av nationell organisering förmodligen kommer att behövas, säger Bohlin.

I Region Kronoberg finns erfarenheter från tidigare vaccineringar av till exempel svininfluensan. Men det är ännu för tidigt för att börja planera för en storskalig vaccinering av covid-19, enligt Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Om vaccinet kommer när de flesta redan är immuna så kanske bara äldre ska vaccineras. Det vet vi ju inte ännu och därför är det svårt att planera redan nu, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons