Annons

”Stockholm på väg mot en sjukvård för friska”

Elisabeth Ljunggren och Laura Björnström.
Elisabeth Ljunggren och Laura Björnström. Foto: Privat, Sara Björkegren

Det blågröna styret bör vara ärligt med att man gör prioriteringen att rätten till valfrihet och till hög vårdkonsumtion står över rätten till vård för de svårast sjuka. Det skriver företrädare för Stockholms sjukvårdsupprop i en replik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vård skall ges efter behov och de styrande politikerna i region Stockholm ger inte förutsättningar för det. Stockholm håller på att få en sjukvård främst för friska. De blågrönas beskrivning av sina visioner och mål för sjukvården är vackra ord men helt utan innehåll. Sjukvården behöver lösningar och dessa lyser med sin frånvaro i deras artikel.

I debattartikeln ”Så ska fler få rätt vård” i SvD 19 januari skriver Irene Svenonius med flera att man i Stockholm gått före med förändringar för att fler ska få den vård de behöver i rätt tid. Vi håller inte med. De hundratals vittnesmål från vårdpersonal som vi fått in till Stockholms sjukvårdsupprop talar sitt tydliga språk – det går i nuläget inte att räkna med, varken som barn eller vuxen, att få rätt vård i rätt tid när det handlar om akutsjukvård och intensivvård. Irene Svenonius har tidigare beskrivit dessa vittnesmål som ”enskilda händelser”, men händelser som upprepas om och om igen är inte längre enskilda. Vi anser att de vittnar om ett systemfel som skapats av de styrande regionpolitikerna.

Annons
Annons
Annons